Usporedba vojne moći / Vojni analitičar: 'Srpska vježba tek je brzopleti odgovor Hrvatskoj i propagandni potez'

Nameće se usporedba vojnih sila, a koje smo analizirali u RTL Danas

12.11.2018.
21:00
VOYO logo

Srbijanski čelnici ponovno reagiraju na hrvatske postupke kada je u pitanju vojna moć. Nakon najkompleksnije vježbe hrvatske vojske od Domovinskog rata, naši susjedi su planirani vojni mimohod pretvorili u svoju vojnu vježbu s još više vojnika i još više opreme. 

Miris hrvatskog baruta u Slunju nije još ni iščeznuo, a već je počela paljba u Srbiji. Nakon najopsežnije vojne vježbe hrvatske vojske pod nazivom Združena snaga, svoju vatrenu moć akcijom Stoljeće pobjednika pokazali su i istočni susjedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što radimo, radimo da hrvatski narod zna da ga čuva moćna i respektabilna vojska", izjavio je Damir Krstičević (HDZ), ministar obrane RH.

"Naš narod i građani Srbije mogu biti ponosni na snagu svoje vojske koja će biti samo veća", kazao je srpski predsjednik Aleksandar Vučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je na Velebitu koristila 5.500 vojnika, dok je u srpskoj vježbi sudjelovalo njih 8.000. Imali su i nešto više oklopnih vozila i letjelica. Brojevi govore u prilog srpskoj vježbi, no ona je, kažu vojni analitičari, bila tek brzopleti odgovor na hrvatsku vježbu koja je dio sustavnog trogodišnjeg programa i puno više od dima i pucnjave.

"To je trogodišnji ciklus u kojem se pokušava naučiti, identificirati problemi, uočiti što ne valja, kako to ispraviti. Srbija je napravila nešto što je u prvom redu jedan propagandni potez", smatra vojni analitičar Jan Ivanjek. Ipak, Stoljeće pobjednika Vučića je uvjerilo kako je upravo srpska vojska najmoćnija u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je uspoređivati vojske, teško je uspoređivati vježbe. Za našu, hrvatsku vojsku mogu samo reći da smo se mi dokazali u obrani domovine", izjavio je viceadmiral Robert Hranj, direktor Glavnog stožera.

Srpska vojska broji 28.500 vojnika, dok Hrvatska broji 16.000. Međutim, Hrvatska vojska ima veći proračun i u 2019. godini prijeći će 5 milijardi kuna. S druge strane, srbijanska vojska ima prevlast na nebu naspram hrvatskih 8.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vučić najavljuje kupovinu još migova, ali njihova tehnologija se ne može mjeriti s F-16 koje čeka Hrvatska.

"Količinski, vojska Srbije je veća, međutim tehnološki, Hrvatska vojska je na mnogo višoj razini", kazao je Jan Ivanjek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svojevrstan hladni rat između susjeda s teškom prošlošću još uvijek traje. Najbitnije je ipak da rakete i haubice pucaju samo po vojnim poligonima.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo