19. smo po vojnim donacijama / Vojni analitičar o hrvatskom oružju u Ukrajini: 'Ukrajincima je ovaj tip opreme dobar, s njim znaju raditi'

MORH otkriva da su dosad bile 4 pošiljke iz Hrvatske. Podatke je Vlada klasificirala najvišim stupnjem tajnosti, iako se prvom donacijom ministar javno pohvalio

20.9.2022.
20:00
VOYO logo

Dominaciju na ratištu i uopće mogućnost obrane, pa i protuofenzive, Ukrajina može zahvaliti prije svega oružju koje svakodnevno stiže od zapadnih saveznika. Samo 10 kilometara od ruskih položaja u Donbasu - donirano hrvatsko oružje.

Pokazuju to fotografije ukrajinskog ministarstva obrane. Kutije imaju natpise na hrvatskom jeziku, no iz MORH-a nema službene potvrde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne mogu potvrditi autentičnost tih nekih slika koje su na internetu. S obzirom na klasificiranost dokumenata, ne možemo ulaziti u detalje", kazala je Dunja Bujan Šujster iz Uprave za obrambenu politiku MORH-a.

Image
Analitičar za RTL.hr /

Treba li se tajiti hrvatsko oružje u Ukrajini? 'Nema smisla, nismo Mađarska. Transparentnost nam je sve manja'

Image
Analitičar za RTL.hr /

Treba li se tajiti hrvatsko oružje u Ukrajini? 'Nema smisla, nismo Mađarska. Transparentnost nam je sve manja'

Da je nedavno prema Ukrajini išla nova pošiljka oružja, nagađa se od prošlog mjeseca i snimki s prijelaza Macelj. Govori se o najmanje 15 komada topova M46 kalibra 130 milimetara koji su u dobrom stanju, ali nisu NATO kompatibilni. Sovjetske su proizvodnje i dometa preko 30 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijela se Europa u zadnje vrijeme uvelike rješava stare tehnike. Ovo je jedan od tipova opreme koji bi bio racionalan za slanje na takvo bojište. Ukrajincima je dobar, oni s njim znaju raditi", kazuje vojni analitičar Igor Tabak.

MORH tek otkriva da su dosad bile 4 pošiljke iz Hrvatske. Podatke je Vlada klasificirala najvišim stupnjem tajnosti, iako se prvom donacijom ministar javno pohvalio - samo 4 dana nakon početka agresije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo obrane je s glavnim stožerom prešlo preko tih popisa i došlo do određenih količina određene opreme, prije svega strojnica i puškostrojnica", kazao je ranije ove godine ministar obrane, Mario Banožić.

"Ta pomoć je iznosila oko 124 milijuna kuna. Detaljnije nas je s toj pomoći obavijestio ministar na zatvorenoj sjednici", kaže Franko Vidović, predsjednik Odbora za obranu Hrvatskog sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vojni analitičari u Hrvatskoj kažu na zapadu se ti podaci ne taje. Oni koji podržavaju Ukrajinu ionako su odavno na crnoj listi Kremlja.

"Praktički sve zalihe NATO arsenala dovedene su u potporu trenutnom režimu u Kijevu. To znači da možemo i trebamo učiti o tim arsenalima - svemu što imaju, svemu što se koristi protiv nas", kazao je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NATO kao savez ipak nije donirao ni metka, no jesu zemlje članice - Njemačka je prvo kritizirana jer su poslali samo kacige, no to se promijenilo, pa su sada druga zemlja EU nakon Poljske po doniranom oružju.

Prema podacima njemačkog instituta za svjetsku ekonomiju - Hrvatska je među članicama unije na 19. mjestu po visini vojnih donacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo