IVNA GRUBIŠIĆ /

Voditeljica Sigurne kuće u Splitu: 'Nitko ne želi život u nasilju i žene ne ostaju u tom odnosu jer im je lijepo i to vole'

Grubišić je kazala da su na temelju zahtjeva za smještaj osjetili porazna istraživanja i činjenice da je nasilje u obitelji u Splitu u porastu

1.12.2021.
20:00
VOYO logo

Pomoć zbog nasilja u obitelji u Splitsko-dalmatinskoj županiji traži se još češće nego na razini Hrvatske.

Detalje o tome iz Splita donosi RTL-ova reporterka Nikolina Radić koja je razgovarala s Ivnom Grubišić, voditeljicom Sigurne kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grubišić je kazala da su na temelju zahtjeva za smještaj osjetili porazna istraživanja i činjenice da je nasilje u obitelji u Splitu u porastu.

"U prošloj godini imali 30 zahtjeva za smještaj, to je za 30 žena i njihovu djecu. Realizirali smo tri zahtjeva, tri žene i četvero djece i time popunili kapacitet. 20, toliki broj žena je ostao bez smještaja što se tiče područja našeg skloništa", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
GRAĐANI U ŠOKU /

Stravično ubojstvo u Splitu potreslo je cijelu Hrvatsku, ali je još jednom upozorilo na širi društveni problem

Image
GRAĐANI U ŠOKU /

Stravično ubojstvo u Splitu potreslo je cijelu Hrvatsku, ali je još jednom upozorilo na širi društveni problem

"Imali smo prošle godine kapacitet za 7 osoba, ove godine smo dobili povećanje smještaja za još 5 osoba. Imamo ukupno 12 mjesta što je premalo u odnosu na potrebe koje su prema nama upućene", objasnila je Grubišić. 

Na pitanje što se događa sa ženama i djecom u situaciji kada ih ne mogu primiti, Grubišić je objasnila da je Centar za socijalnu skrb dužan ponuditi smještaj i sigurno mjesto bilo gdje u Hrvatskoj.

"Nije svaka žena spremna napraviti toliko veliki korak, već je velika stvar da se odlučila za smještaj u skloništu u bližoj okolini iz koje dolazi, a odlazak u dalju sredinu za pojedine predstavlja veliki korak na koji nisu spremni i odustaju. Pojedinima je to bolja opcija, što dalje biti od nasilnika i dobiti priliku za novi život", kazala je Grubišić.

Objasnila je i zašto se žene teško odlučuju za odlazak u sigurnu kuću gdje mogu biti godinu dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko ne želi život u nasilju i ne ostaju u tom odnosu jer im je lijepo i to vole. Problematika nasilja i pitanje žrtve nasilja u obitelji je kompleksno pitanje koje zahtjeva sveobuhvatan pogled i podršku i okoline bliže i institucija, ustanova, organizacija, prijatelja, susjeda, podršku svih koja je potrebna žrtvama nasilja, a one ostaju u tome zbog straha, za svoj život, živote najmilijih jer počinitelj najčešće prijeti ubojstvom bliskih članova i žele, da bi zaštitile druge, ostati u tom odnosu", kazala je Grubišić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo