'TOGA ĆE SADA BITI JOŠ VIŠE' / Što se noću događa na Sljemenu? Voditelj: 'Pije se, partija i divlja, a policija je nemoćna'

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Igor Žiljak, voditelj skijališta na Sljemenu, upozorava kako se na skijaškoj stazi noću događaju svakakve stvari, a policija ne može ništa zbog neuređenog zakona

27.12.2021.
23:18
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Dvoje mladih teško je ozlijeđeno nakon što su se na Badnju večer spuštali skijaškom stazom na Sljemenu na zaštitnoj strunjači. Jedan je zbog ozljeda kralježnice hitno operiran, a drugi ima nagnječenje mozga s krvarenjem.

Voditelj Skijališta Sljeme, Igor Žiljak, nije pretjerano iznenađen situacijom, piše Večernji list. Ovakve nezgode, kaže, događaju se svake godine, a pukom srećom još uvijek nije bilo ljudskih žrtava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije prvi put

"Svake godine susrećemo se s ovim nekoliko puta, a do sada je srećom prošlo bez težih posljedica. Klinci dođu uvečer kada na stazi nikoga nema, uzmu zaštitne mekane strunjače kojima omotavamo rasvjetu, stupove žičare i topove za snijeg te se spuštaju skijaškim stazama usprkos tome što svuda piše da je sanjkanje onuda zabranjeno. To vam je slično kao da vozite sto na sat u kontra smjeru zelenim valom", objašnjava Žiljak.

U vrijeme sezone, on i ekipa svakoga jutra pronađu strunjače s vrha na dnu Crvenog spusta. Slična se nezgoda zbila prije desetak godina na Zelenom spustu i prije nekih šest na Crvenom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Strunjača na spustu razvije brzinu i do 150 kilometara na sat što može biti opasno po život. Zgrožen sam što su prijatelji unesrećenih snimku podstavili na TikTok. Sada je to postao izazov pa se bojim da će ovakvog nesmotrenog sanjkanja po stazi biti još više", kaže Žiljak.

Image
BOŽIĆ U 'TRAUMI' /

Četvero mladih uzelo je strunjaču i spustilo se niz Sljeme: Dvojica su teško ozlijeđena

Image
BOŽIĆ U 'TRAUMI' /

Četvero mladih uzelo je strunjaču i spustilo se niz Sljeme: Dvojica su teško ozlijeđena

Policija je nemoćna

Zimi, kada na Sljemenu padne noć i završi skijanje, svake godine počinju problemi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad skijaši odu, gore nema ni policije, niti redara, no posjetitelji ne prestaju dolaziti. Srećom pa je HGSS bio dežuran i da su mogli brzo reagirati, inače bi puno gore prošli. Kada su lani bile restrikcije zbog korone, na Sljemenu se po cijele noći partijalo, ljudi bi popili i radili gluposti, ostavljali smeće i sanjkali se stazom", prisjeća se voditelj skijališta.

Problem je, objašnjava Žiljak, u tome što je područje Sljemena pod ingerencijom čak triju policijskih postaja iz dvije županije. Zbog toga je teško organizirati ophodnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne krivim policiju jer oni nemaju zakon po kojem bi postupali. U svim uređenim zemljama policija čuva skijaške staze. Oni koji se na stazama sanjkaju, ne nose kacige ili skijaju u pijanom stanju, dobiju paprene kazne pa se više tako ne ponašaju. Kod nas takav zakon ne postoji, već samo pravilnik pa posjetitelji Sljemena postupaju po principu 'kaj nam pak moreju", objašnjava Žiljak te dodaje kako je "zbog toga na Sljemenu noću bezakonje".

"Pije se, divlja, a policija ne može ništa pješaku koji šeće šumom bez obzira na to što je u alkoholiziranom stanju, radi nered i ugrožava svoj i tuđe živote. Hitno nam je potreban zakon o uređenim skijalištima, kao i kazne za one koji ga krše", zaključuje Žiljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo