jednomjesečni eksperiment /

Vodički učenici 30 dana bez domaće zadaće: Imamo više vremena za učenje i zabavnija je nastava

Image
Foto: Šibenski portal

Pisanje domaćih zadaća više nema efekta. Obveza pisanja domaćih zadaća učenicima je postala puka formalnost u kojoj nedostaje logičkog zaključivanja i povezivanja činjenica.

14.11.2016.
12:37
Šibenski portal
VOYO logo

Učiteljice u Osnovnoj školi Vodice, Kate Franin i Dijana Crnica, odlučile su stoga stati tome na kraj i u svojim razredima provesti jednomjesečni eksperiment ’30 dana bez domaće zadaće’. Učenici 4.a i 4.c razreda tako od početka mjeseca nemaju obvezu pisati domaći, ali zato kod kuće istražuju i pripremaju unaprijed zadano gradivo kako bi ga pred svojim kolegama u razredu prezentirali na idućem satu.

Inicijativu ’30 dana bez domaće zadaće’ pokrenuo je nedavno predsjednik ‘Buđenja’, udruge za razumijevanje ADHD-a Marko Ferek, a učitelji diljem zemlje spremno su prihvatili izazov. Među njima su i dvije učiteljice iz vodičke Osnovne škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Radi se o podršci da ljudi shvate kako su potrebne promjene u načinu rada u prosvjeti, jer nikako ne možemo dočekati reformu školstva. Učitelji u najtežim uvjetima rade čuda, stvaraju zrelu osobu koja razmišlja i koja zna upotrijebiti svoje znanje. Zato smo i krenuli u ovakvu inicijativu koja nije ništa revolucionarno, ali pisanje domaćih zadaća više nije kvalitetno. Pravo pisanje zadaća zasniva se na učenju i pisanju, a u zadnje vrijeme učenje se pretvorilo u pisanje jer se nema dovoljno vremena. Postala je to formalnost koja se mora obaviti, bez zaključivanja i povezivanja. Upravo s ovom inicijativom pokušavamo stvarati naviku proučavanja, istraživanja i rasprave u razredu o tome što su napravili da bi došli do razvoja njihovog mišljenja, objašnjava Kata Franin koja već 39 godina radi u prosvjeti i tvrdi – današnja djeca traže promjene u sustavu rada, a eksperiment ’30 dana bez domaće zadaće’ mogao bi se lako pokazati kao dobar primjer poticajnog načina rada.

Više saznajte na Šibenskom portalu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo