održana tribina / Vođa molitelja ispred bolnice: 'Ako je ženi pobačaj dozvoljen, što onda meni brani ubiti nekog?'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Šefovi nekoliko katoličkih udruga okupili su se u Zagrebu kako bi raspravljali o pravu na pobačaj

13.10.2022.
11:24
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

U srijedu navečer u centru Zagreba održana je tribina o pravu na pobačaj na kojoj su sudjelovali čelnici katoličkih udruga i saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stjepo Bartulica. Saborski zastupnik govorio je o odluci Ustavnog suda u SAD-u da poništi presudu iz slučaja Roe vs. Wade koja je osiguravala federalno pravo na pobačaj, piše Index.

‘Pravo majke je fiktivno’

"Ne postoji pravo na pobačaj, to je takozvano pravo i tako trebamo govoriti. Ne radi se o sukobu dva prava, prava djeteta i prava majke. To drugo pravo je fiktivno pravo", rekao je Bartulica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika većina stanovnika SAD-a je protiv pobačaja, ali sud je uzurpirao ovlasti i nametnuo odluku koja nije imala podršku građana, tvrdi Bartulica. 

"Ima još nade, ja sam među starijima na Hodu za život. Uglavnom su to mladi ljudi, koji možda još nisu ni roditelji, ali su svjesni koliko je ova tema važna. Nije sve tako crno u Hrvatskoj", rekao je Bartulica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bartulica je naglasio da je za njega pobačaj tema broj jedan.

Image
je li pobačaj dostupan? /

Broj pobačaja u Hrvatskoj pada, no je li to realno stanje? Ispovijest Dalmatinke pokazuje mračniju stranu priče

Image
je li pobačaj dostupan? /

Broj pobačaja u Hrvatskoj pada, no je li to realno stanje? Ispovijest Dalmatinke pokazuje mračniju stranu priče

‘Naša borba je dovela da svi mediji pišu o tome’

Predsjednik udruge Hrvatska za život i pokretač inicijative 40 dana za život Ante Čaljkušić govorio je o ženama za koje kaže da su odustale od pobačaja nakon razgovora s aktivistima, kao i o majci dječaka iz Splita koja je odustala od pobačaja jer joj je bilo neugodno da to sazna njena susjeda koja je članica inicijative 40 dana za život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako postići nešto kad mentalitetom vlada kultura smrti, kad su masovni mediji i političari protiv toga? Mi vjernici smo pronašli odgovor: molitva i post, miroljubivo bdjenje ispred klinika i domova zdravlja i osvješćivanja lokalne zajednice", rekao je Čaljkušić i dodao da siromaštvo i bolest nisu opravdanje "da se nekom uskrati život".

"Gdje nas je naša borba dovela? Pa evo, cijelo društvo priča o ovome, svi mediji pišu o ovome", istaknuo je Čaljkušić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Dodao je da ih na početku nisu podržavali ni visoki crkveni dužnosnici.

"Ok, ako majka može ubiti dijete, što dalje? Otvara se Pandorina kutija. Što onda meni brani ubiti nekog? Sve je stvar interpretacije", smatra Čaljkušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispred nekih bolnica se, dok su molitelji bili pred njima, broj pobačaja smanjio za 50 posto, tvrdi Čaljkušić i oni su sretni. 

Pitaju se gdje je granica 

Pravnik Mislav Barišić, član Svjetskog saveza mladih, izjavio je da zagovornici prava na pobačaj konstantno ponavljaju tezu da postoji pravo na pobačaj, a zatim govorio o raznim europskim konvencijama za koje kaže da ne jamče pravo na pobačaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica Hrvatskog pokreta za život i obitelj Martina Lukić govorila je o aktualnom zakonu o pobačaju, za koji je Ustavni sud presudio da nije protuustavan, ali da treba biti zamijenjen novim zakonom koji neće zabraniti pobačaj.

"Ako začeto dijete nije ljudsko biće, što je onda? U kojem trenutku ono to postaje? Iz odluke Ustavnog suda se da iščitati da bi po Ustavnom sudu to bilo rođenjem. Znači, Ustavni sud, na neki način, daje podlogu za legalizaciju pobačaja pa čak i do rođenja djeteta? Gdje je granica?" pita se Lukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakon je donesen za vrijeme komunističkog sistema, to je odraz jednoumlja i ateističke ideologije koja je uvjetovala donošenje tog zakona. Zakon je donesen jer je tadašnje društvo poticalo žene da rade, da idu u tvornice", rekla je Lukić.

Naglasila je da je tada drastično pao broj rođene djece. Zakonska zabrana pobačaja bi poslala poruku društvu da pobačaj nije prihvatljiv i da postoje posljedice, smatra Lukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo