je li pobačaj dostupan? / Broj pobačaja u Hrvatskoj pada, no je li to realno stanje? Ispovijest Dalmatinke pokazuje mračniju stranu priče

Broj pobačaja u Hrvatskoj u 15 godina smanjen je za četvrtinu - zadnji su podaci zavoda za javno zdravstvo, no, samo oni prijavljeni u bolnicama

11.10.2022.
21:00
VOYO logo

Hrabrim sestrama stigao je poziv za pomoć iz Dalmacije. Javila im se žena koja je u osmom tjednu trudnoće stigla u bolnicu jer želi pobačaj.

"Ne bi tu bio nikakav problem da njoj sam doktor nije odlučio pokazati otkucaje djetetova srca, pa je onda još pozvao supruga koji je bio izvan ordinacije da to isto posluša. Onda je još naveo da je vjerski praznik i da ne bi bilo prihvatljivo da se sada izvrši pobačaj", ispričala je Sunčana Kursan iz Ženske mreža Hrabre sestre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguć je unutar prvih deset tjedana trudnoće - bez dozvole povjerenstva.

"Ponovno je otišla u istu tu bolnicu s istom namjerom i onda joj je rečeno da joj više nitko neće u Hrvatskoj izvršiti taj pobačaj i to je zbilja problematično. Ona se nama javila, mi smo je odvele u Nizozemsku i ona je taj pobačaj uspjela izvršiti", dodaje Kursan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
smanjenje za 25 posto /

Trećina žena koje su odlučile pobaciti bile su u braku i imale dvoje djece. Na pobačaju i 44 maloljetnice

Image
smanjenje za 25 posto /

Trećina žena koje su odlučile pobaciti bile su u braku i imale dvoje djece. Na pobačaju i 44 maloljetnice

Prije 15 godina u Hrvatskoj je bilo više od 10 000 pobačaja, lani nešto više od 7000. Najviše ih je obavljeno u KBC-u Rijeka. Nakon toga slijedi zagrebački Merkur, pa Opće bolnice u Karlovcu i Puli. U Karlovcu pojašnjavaju da mnoge žene namjerno dolaze u županiju u kojoj ne žive.

"Dolaze nam zapravo žene iz cijele Hrvatske. 99 posto su medikamentozni pobačaji. Vrlo rijetko netko zatraži netko da to bude kirurški način. Naravno mi možemo dati mogućnost da se to dogodi na taj način. Svi žele medikamentozno i to je na neki način puno jednostavnije", rekao je pročelnik Službe za ginekologiju i opstetriciju OB Karlovac, Željko Štajcer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su drugi nakon Rijeke gdje je moguć pobačaj uz pilulu. Imaju 14 ginekologa i samo jedan ima priziv savjesti. U cijeloj Hrvatskoj je 359 ginekologa. Njih manje od pola obavlja prekid trudnoće. Gotovo 200 ih ne obavlja.

U KBC-u Rijeka kažu da pokrivaju veliko područje, pa je broj najveći u državi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Broj je nešto porastao zadnjih godina, ali je porastao i broj trudnica zadnjih godina. 2021. je bila prva godina u zadnjih 10 godina kad smo bili u plusu. Ako imamo više trudnica – imamo i više prekida trudnoće", objasnio je predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka, Mario Klarić.

Na pobačaj se najviše odlučuju žene između 30-e i 39-e godine, a svaka treća bila je u braku i već imala dvoje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo