Uvozne jabuke pod domaće / Voćari očajni zbog uvezenih jabuka špricanih zabranjenim pesticidima: 'Nema nigdje kontrole'

Često se, kažu voćari, radi o jabukama koje su prskane zabranjenim pesticidima. Voćari traže da se svemu tome stane na kraj.

13.4.2021.
10:40
VOYO logo

Hrvatskim voćarima, uz mraz, muku zadaje i uvozna roba koja im konkurira na tržnicama i u trgovinama. Često se, kažu oni, radi o jabukama koje su prskane zabranjenim pesticidima.

Osim toga, uvozne jabuke znaju se i deklarirati pod domaće. Voćari traže da se svemu tome stane na kraj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog štete koju je napravio mraz ove će godine ponovno biti manje domaćih jabuka i tako se dolazi do trenutka kad na scenu nastupaju one uvozne. Kako smo u Europskoj uniji, protiv jabuka iz Europe se ne može ništa, no voćare smeta što im na tržištu konkurira neprovjereno voće iz susjednih zemalja.

"To nije u redu što nam se događa. Mi imamo jedna pravila kod zaštite, a vani tko zna što se događa u tim trećim zemljama i s čim su te biljke, ti plodovi tretirani što predstavlja veliki problem", kaže vlasnik voćnjaka Antun Rukavina

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nepovoljno vrijeme /

Voćari pokušavaju spasiti svoje nasade od mraza, štete su ogromne. Čeka se pomoć ministarstva

Image
Nepovoljno vrijeme /

Voćari pokušavaju spasiti svoje nasade od mraza, štete su ogromne. Čeka se pomoć ministarstva

Radi se o nekim uvoznim pošiljkama jabuka iz Srbije i Sjeverne Makedonije

"Sve bi to bilo u redu da je to zdrava roba, da nema kemijskih sredstava koja su zabranjena jer ono što je u EU zabranjeno to se kod naših susjeda i u istočnim zemljama upotrebljavaju kao sredstva. Kao takvo lako se nađe na našem tržištu jer nema nigdje nikakve kontrole", kaže predsjednik Kriznog stožera pri Hrvatskoj voćarskoj zajednici Željko Ledinski

Inače, domaća proizvodnja jabuka, ponajprije zbog mrazeva svake je godine sve manja. S nešto više od 90 000 tona, proizvodnja je 2019. pala na 68 352 tone, a neslužbeno, procjenjuje se da je lani bila još manja, oko 55 000 tona.
Paralelno s time raste uvoz. 2019. se uvezlo, 8325 tona jabuka, a lani gotovo 13000 tona čija je vrijednost bila 8 i pol milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voćari se žale da se uvozna roba ponekad predstavlja kao domaća

"Sada imamo dokazanu kvalitetu i instrument po kojem će se naša roba moći prepoznati. Do sada toga nije bilo i zbog toga je bilo jako puno robe uvozne koja se često zna predeklarirati kao naša domaća. Za to imamo osnovane sumnje. Vi kad dođete i vidite jabuku koja nije iz našeg podneblja točno se vidi da je drugačija, a one se vrlo lako mogu provjeriti", kaže predsjednik Kriznog stožera pri Hrvatskoj voćarskoj zajednici Željko Ledinski

Voćari dodaju da bi se trebalo stati na kraj ovim prevarama, a kako su već neke inspekcije i analiza u tijeku nadaju se da će se u javnost uskoro izaći s podacima što se sve uvozilo i koje su sve nepravilnost utvrđene?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike