Ljestvica konkurentnosti /

Vladajući se hvale brojkama, Hrvatska zadnja u EU, pomaka nema već godinama

Image
Foto: PIXSELL, Nacionalno vijeće za konkurentnost

Nacionalno vijeće za konkurentnost izdvojilo je osnovne izazove za Hrvatsku

23.6.2021.
8:58
PIXSELL, Nacionalno vijeće za konkurentnost
VOYO logo

Institut za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, čiji je partner-institut Nacionalno vijeće za konkurentnost, objavio je rezultate "Godišnjaka svjetske konkurentnosti 2021.". Hrvatska se u ovogodišnjem izvješću nalazi na 59. mjestu od ukupno 64 svjetske ekonomije, što je poboljšanje pozicije za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu kada je istraživanje obuhvaćalo 63 svjetske ekonomije.

Tijekom posljednjih pet godina (2017.-2021.) pozicija Hrvatske na globalnoj ljestvici konkurentnosti kreće se između 59. i 61. mjesta. Pomaka, zapravo, nema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednji u EU

Drugu godinu zaredom, Hrvatska je na  posljednjem mjestu među članicama EU. Za razliku od nas, Slovačka, Mađarska i Rumunjska značajno su poboljšale svoje pozicije za 7, 5 i 3 mjesta u odnosu na prošlu godinu pa se sada nalaze na 50., 42. i 48. mjestu. 

Image
U šumi Brezovica /

VIDEO Poslušajte kratku razmjenu između Plenkovića i Milanovića dok su se rukovali: 'Prije bi mi ruka usahnula...'

Image
U šumi Brezovica /

VIDEO Poslušajte kratku razmjenu između Plenkovića i Milanovića dok su se rukovali: 'Prije bi mi ruka usahnula...'

Nacionalno vijeće za konkurentnost izdvojilo je da su za Hrvatsku ove godine osnovni izazovi bili:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

-reforma i digitalizacija pravosudnog sustava,
-reforma i digitalizacija javne uprave i lokalnih administrativnih jedinica vlasti,
-smanjivanje ukupnog poreznog tereta za poslovanje (parafiskalni nameti i skriveni troškove) radi poboljšanja poslovnog okruženja,
-podrška poduzetničkim aktivnostima na temelju ciljeva održivog razvoja (smanjenje siromaštva, zeleno gospodarstvo, pristup obrazovanju za sve),
-razvijanje i provođenje  širokog programa digitalizacije koji će pomoći u provedbi reformi i omogućiti brzi razvojni skok u odabranim sektorima gospodarstva.

Ispod Kolumbije, Brazila i Perua

Hrvatska se na ljestvici konkurentnosti nalazi ispod Kolumbije, Brazila i Perua, a iznad Botswane i Venezuele. Rezultati su to nimalo ohrabrujući za zemlju koja je već godinama u EU. 

Pad i rast

Najveći pad u odnosu na prošlu godinu zabilježen je u području međunarodne trgovine, stranih ulaganja,cijena i javnih financija.

Pozitivne promjene ocjene konkurentnosti Hrvatske za 2021. u odnosu na 2020. godinu su gospodarski rast, efikasnost javnog i poslovnog sektora, te infrastruktura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo