Kupnja INA-e / Vladajući bez komentara, sindikat radnika HEP-a poručio: 'Uskoro očekujte štrajkove i ljude na ulicama'

Građani očekuju još mnogo odgovora, a prvenstveno koliko će povratak INA-e u hrvatske ruke koštati

31.12.2016.
19:01
VOYO logo

Na Badnjak je hrvatska javnost ostala šokirana viješću da smo izgubili arbitražni spor s mađarskim MOL-om oko INA-e, na Staru godine žestoke kritike oporbe na rješenje hrvatske Vlade u tom slučaju. 

Kupnja INA-e prodajom dijela dionica HEP-a, za sindikaliste Hrvatske elektroprivrede ne dolazi u obzir pa najavljuju i javnu pobunu.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možete u vrlo skoroj budućnosti očekivati štrajkove i ljude na ulicama. Mi smo snažan sindikat koji može isključiti struju, prema tome, odlučni smo da neće biti privatizacije, ne danas nego uopće i oduprijet ćemo se vrlo snažno", komentirao je Denis Geto, predsjednik Sindikata radnika HEP-a Tehnos.

A čini se da bi ih mogli podržati i sindikalisti u INA-i.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vidimo rješenje problema ako želimo zakopati jednoga da bismo spasili drugoga makar to bili i mi", izjavio je Predrag Sekulić, predsjednik Sindikata Nova solidarnost.

Naftni stručnjak Davor Štern napominje da su se već ranije dobre namjere u slučaju INA-e pretvorile u loš završetak pa je nužna ozbiljna analiza. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji nekoliko modaliteta, jedno je ovo što je premijer rekao da je izabrano, dugo je stvaranje holdinga, financiranje kupovine kroz mirovinske fondove, kroz kredite koji ne bi trebali ući u javni dug, kroz pronalaženje trećeg partnera umjesto MOL-a."

Privatizacija HEP-a za nacionalizaciju INA-e tvrde u oporbi, neprhvatljiva je, u SDP-u smatraju da se radi sanaderizaciji hrvatskog gospodarstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pod istim uvjetima pod kojima INU nudimo hrvatskim građanima, moramo je ponuditi stranim građanima, pod istim uvjetima pod kojima HEP nudimo Hrvatskoj, moramo ponuditi i stranim te da npr. MOL može ući u privatizaciju HEP-a", rekao je potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin.

No, ono što sad kritiziraju i sami su zagovarali dok su bili na vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postalo je prečesto da nova vlada HDZ-a i MOST-a kopira modele koje smo mi prezentirali 2014. godine. Kako je tada ideja da se iziđe na IPO HEP-a bila od strane HDZ-a i Mosta, nazvana da je to kriminalno djelo", izjavio je predsjednik HNS-a, Ivan Vrdoljak.

"Nadam se da nije u pitanju još jedna hrvatska politička igra kakvih smo se nagledali u zadnjih 25 godina", kratko je komentirao Krešo Beljak, predsjednik HSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladajući danas bez puno komentara.

"Napravit ćemo što je u javnom i u interesu svih građana", rekao je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani očekuju još mnogo odgovora, a prvenstveno koliko će povratak INA-e u hrvatske ruke koštati.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo