OTKRIVEN VLADIN PLAN: / Planiraju ratificirati Istanbulsku konvenciju po uzoru na Poljsku, model koji je Varšavu posvađao s nizom zemalja Europe

Image
Foto: Pixsell

Vlada planira preuzeti poljski model ratifikacije na koji su reagirale brojne članice Europske unije

9.3.2018.
8:37
Pixsell
VOYO logo

Nakon što je premijer Andrej Plenković jučer najavio kako će se Istanbulska konvencija naći na ratifikaciji za tjedan do dva, a ministrica Murganić potom rekla kako će je Vlada prihvatiti uz određene "ograde", Jutranji list piše kako je najvjerojatniji scenarij da Hrvatska dobije ratifikaciju dokumenta poput onog u Poljskoj. I Poljska je prihvaćajući Konvenciju Vijeću Europe navela da će je poštivati "sukladno vrijednostima i odredbama Ustava Republike Poljske". Baš onako kako je to izjavila i Murganić pojašnjavajući planirana hrvatska ograničenja.

Image
VLADA ĆE SE OGRADITI OD DIJELA ISTANBULSKE KONVENCIJE? Murganić: /

'Sve će biti u skladu s Ustavom'

Image
VLADA ĆE SE OGRADITI OD DIJELA ISTANBULSKE KONVENCIJE? Murganić: /

'Sve će biti u skladu s Ustavom'

Ako Hrvatska učini isto što i Poljska vladajući bi se na deklarativan način ogradili od tzv. rodne ideologije koju mjesecima ističu protivnici ratifikacije, jer hrvatski Ustav, naime, izrijekom ne poznaje pojam rod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prigovori Poljskoj

Prema Istanbulskoj konvenciji države potpisnice imaju pravo na ulaganje rezervi (ograda) kojima na razdoblje od pet godina mogu suspendirati primjenu precizno navedenih odredbi. Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa tako je već najavilo da ćemo uložiti rezervu na članak 30, stavak 2, koji propisuje da je država dužna na odgovarajući način obeštetiti žrtve koje su pretprjele teške tjelesne ozljede ili oštećenje zdravlja, u slučajevima kad se ne mogu obeštetiti iz drugih izvora (počinitelj, osiguranje itd.). Osim rezervi, države pri ratifikaciji mogu uložiti i tzv. izjavu kojom izjavljuju da će zadržati pravo izricanja prekršajnih umjesto kaznenih sankcija za psihičko nasilje i uhođenje.

Ulaganjem izjave o tome da će Konvenciju primjenjivati samo u skladu sa svojim Ustavom, Poljska je očito izašla iz okvira Istanbulske konvencije, na što su posebnim prigovorima upozorile brojne države poput Švedske, Švicarske, Finske...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sanja Sarnavka iz udruge B.a.b.e. ističe kako se pod ratifikacijom podrazumijeva prihvaćanje Konvencije u cjelini, s mogućnošću da se stavi rezerva samo na pet članaka koji su točno propisani. "Sve drugo znači da Konvencija zapravo nije ratificirana", kaže ona, a isto mišljenje iznosi i potpredsjednik Sabora Furio Radin koji dodaje kako sve ostalo ima vrijednost za "unutarnje političke prilike".

HDZ-ove muke s partnerima

No, upravo su unutarnje političke prilike problem za premijera koji kao koalicijskog partnera ima Hrast u kojem su već najavili raspisivanje referenduma čiji bi bio cilj sprječavanje ratifikacije, piše Jutarnji list

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irena Petrijevčanin Vuksanović tvrdi kako će podržati ono što Vlada predloži, a HNS-ova saborska zastupnica Marija Puh navodi kako u Konvenciji ne vidi niti jednu odredbu koja ne bi bila u skladu s vrednotama našeg Ustava. Drugo sporno pitanje koje se postavlja uz Istanbulsku konvenciju tiče se troškova njena provođenja. Za samu provedbu Konvencije potrebno je izdvojiti još 1,49 milijuna kuna godišnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo