SNV TRAŽI MANJINSKU AUTONOMIJU /

Vlada za RTL potvrdila da za sada ne predviđa promjenu pravnog statusa srpskih zajednica

Dok predsjednica i predsjednik Sabora poručuju da svatko može tražiti što hoće, ali odluke su na Vladi i Saboru - iz oporbe na sve gledaju kao na trgovinu koalicijskih partnera HDZ-a i SDSS-a

19.2.2018.
19:01
VOYO logo

Vučićev dolazak na Veliku skupštinu Srpskog narodnog vijeća prije tjedan dana zasjenio je da je tada donesena  Izjava o pravima Srba u Hrvatskoj. U 13. točaka od Vlade se traži među ostalim i da Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina moraju dobiti status manjinskim samouprava. Za neke to je put u autonomiju, no ne i u SNV-u. 

"Kako mi razumijemo manjinsku  autonomiju, tako da hoćemo integraciju, hoćemo da se s nama razgovara da nas se uključi o pitanjima koja su za nas važna. Sada se vrlo često se nameću rješanja, zakoni i planovi koji se ne ispunjavaju", kazao je Saša Milošević, zamjenik predsjednika SNV-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takve zahtjeve onih koji su im ujedno i koalicijski partneri iz Vlade jasno odbacuju. "Operativni programi za nacionalne manjine za razdoblje 2017. – 2020., koje je donijela Vlada u suradnji s izabranim predstavnicima nacionalnih manjina, ne predviđaju promjenu pravnog statusa tijela srpskih/manjinskih zajednica", stoji u Vladinom priopćenju. 

Predsjednik Sabora i predsjednica Republike, kao i ministri svi jednako poručuju."Svatko može predlagati što hoće, a odluke se donose kako se donose", kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SNV još traži i promjene biračkog prava, vraćanje izbjeglica, obnovu. Procesuiranje zločina nakon Oluje i Bljeska, borbu protiv mržnje. Tvrde da nema dovoljno Srba u javnim i državnim službama. "To od nas niste čuli da mi postavljamo ultimatum", kazao je Milošević.

U SDP-u poručuju da su se 2010. usprotivili sličnoj srpskoj inicijativi, a zakoni o pravima nacionalnih manjina su dobri. Da je ipak u pitanju politika misle i u MOST-u. "Uvijek kada se dogodi takva situaciju, kada vam glas ovisi o jednom Pupovcu, a sad i o Pupovcu, i Sauchi i Vrdoljaku naravno da eć krenuti takve trgovine", smatra Božo Petrov.

A za mijenjanje ustava treba dvotrećinska većina u saboru, a to kaže oporba, vladajući nemaju. Iz Vlade su nam potvrdili kako za sada ne predviđaju promjenu pravnog statusa srpskih zajednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljubav je na selu
NOVA SEZONA
VOYO logo