VLADA ULUPALA PREKO 300 MILIJUNA KUNA U DIGITALIZACIJU PRAVOSUĐA: / No, na sudove još i dalje dolaze kamioni papira

Image
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Glavni državni odvjetnik, Dražen Jelenić kaže kako je primijetio da su se sva državna odvjetništva riješila pisaćih mašina,

26.10.2019.
14:26
Ivica Galović/PIXSELL
VOYO logo

Iako Vlada radi na digitalizaciji pravosuđa, koja bi trebala ubrzati i olakšati sudske postupke, u 2019. sudski spisi su i dalje u papirnatom obliku. Okrivljenici poput Ive Sanadera, Ivice Todorića, Smiljane Srnec ili Zdravka Mamića znaju da su zbog njih ispisani kilogrami papira. Tužiteljstvo, obrana, sve stranke u postupcima šalju papire od jednih do drugih, pa ih potom vraćaju - i tako u krug.

"Vjerojatno ste i vidjeli, izgleda jako loše. Dolaze kamioni papira. Neke su sobe, gdje bi trebali biti suci, posve zatrpane. Čak nam je jedan prostor osiguralo Ministarstvo pravosuđa. Dakle, mi smo prilično staromodni", za N1 kaže Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OVO JE PROSTORIJA SUDA ZATRPANA SPISIMA O ZDRAVKU MAMIĆU: /

'Četrdeset tomova i 133 registratora. To vam je otprilike 64.200 stranica'

Image
OVO JE PROSTORIJA SUDA ZATRPANA SPISIMA O ZDRAVKU MAMIĆU: /

'Četrdeset tomova i 133 registratora. To vam je otprilike 64.200 stranica'

Jedva se riješili pisaćih mašina

Državno odvjetništvo godinama se žali da na njihovim podovima više nema mjesta za nove spise. No, njihov šef kaže da nije sve tako crno.

"Ono što sam primijetio, više ni u jednom državnom odvjetništvu nema mehaničkih pisaćih mašina. Digitalizacijom su se počeli svi toga rješavati. Premda meni i padaju na pamet situacije gdje bi dobro došle te pisaće mašine. Ali s druge strane u slučaju hitnosti može se napisati i rukom", tvrdi Dražen Jelenić, glavni državni odvjetnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovladavanje novih tehnologija

Manje papira donosi e-komunikacija, sustav uveden prošle godine na trgovačkim sudovima, zbog kojeg stranke ne moraju fizički donositi papire ili ih slati poštom, već sve mogu provjeriti on-line. Na redu za uvođenje ovog sustava su općinski sudovi, a sljedeće godine upravni. Dosad je u digitalizaciju pravosuđa uloženo 171 milijun kuna državnog novca i još 164 milijuna iz europskih fondova. No, iako brzina rješavanja sudskih sporova ovisi upravo o njima, neki suci su se požalili zbog uvođenja novih tehnologija.

"Ma nije... To je sad kako netko prije ili kasnije ovlada tim tehnologijama. Ja nisam u početku prihvaćao mobitel, a sad ne znam gdje bih bio bez mobitela", zaključuje ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo