VLADA UHVAĆENA U LAŽI: / Hrvatska u Saudijsku Arabiju izvezla oružja u vrijednosti 73 milijuna eura - dobivaju ga sirijski pobunjenici?

Image
Foto: Screenshot

Hrvatski zavod za statistiku potvrdio je podatke koji pokazuju kako je 2016.

23.2.2017.
21:39
Screenshot
VOYO logo

Podaci Zavoda za statistiku pokazuju kako je Hrvatska izvezla streljivo vrijedno 73 milijuna eura te bacače raketa i granata vrijedne pet milijuna eura u Saudijsku Arabiju tijekom prošle godine. Brojke potvrđuju ono što je otkriveno u istrazi Balkanske istraživačke regionalne mreže, BIRN te Mreže za istraživanje organiziranog kriminala i korupcije, OCCRP.

Istraživanje je objavljeno u utorak ujutro, a Ministarstvo gospodarstva tog je istog popodneva izjavilo kako je izvoz u Saudijsku Arabiju iznosio tek 7.5 milijuna eura. Dodatne informacije o tome kako su došli do te brojke odbili su dati, kao i raspravljati na temu zašto je drugačija od službenih podataka o izvozu. Zavod za statistiku ostaje pri svojim podacima, rekavši kako su oni zasnovani na izvještajima s carine, a izjavu iz Ministarstva gospodarstva nisu htjeli komentirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari BIRN-a i OCCRP-a u utorak su otkrili kako je 2016. bila rekordna godina za hrvatski izvor oružja u Saudijsku Arbiju, usprkos sve većoj zabrinutosti kako ta zaljevska država rutinski preusmjerava opremu sirijskim pobunjenicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 88 milijuna dolara prodaje Saudijskoj Arabiji, 82 milijuna dolara otpada na streljivom, porijeklom sa zaliha opreme Hrvatske iz 1980-ih i 1990-ih, pokazuju hrvatski podaci dostavljeni UN-u. To predstavlja neočekivanu kupovinu Saudijske Arabije koja ima skupo opremljene sigurnosne snage. Stručnjaci za oružje vjeruju kako je vjerovatno konačno odredište sirijska frakcija koju podržava zaljevsko kraljevstvo, piše Balkan Insight.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Snimke i fotografije koje stižu iz Sirije, a koje su analizirali BIRN i OCCRP, također potvrđuju prisustvo streljivoa i oružja hrvatske proizvodnje u ovoj zemlji. Valja naglasiti kako zajednički stav Europske unije te Sporazum o trgovini oružjem, koji je potpisala i Hrvatska, od države nalažu da poduzme korake potrebne da bi se izbjeglo preusmjeravanje oružja, posebice u ratna područja.

Portugalska poslanica Europskog parlamenta Ana Gomez odgovorila je na istraživanje BIRN-a i OCCRP-a kako Hrvatska krši zajednički stav Europske unije o izvozu oružja, kao i Sporazum o trgovini oružjem UN-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rob Perkins, istraživač za ATT Monitor (koji analizira utjecaj Sporazuma o trgovini oružja), na ove je nalaze odgovorio putem Twittera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatska kao članica Sporazuma o trgovini oružjem mora osigurati da se oružje ne preusmjerava', napisao je Perkins.

Hrvatska i dalje tvrdi kako je ispunila sve međunarodne obaveze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo