IPAK SU REAGIRALI / Vlada ograničava cijene goriva: Plenković otkrio kolika će biti cijena benzina i dizela idućih 30 dana

Image
Foto: Tomislav Miletic/Pixsell

'Uzimajući u obzir trenutak i nepredvidivost cijene goriva, s ciljem neometanog gospodarskog oporavka odlučili smo iskoristiti mogućnost da na rok od 30 dana stabiliziramo cijene benzina i dizela', kazao je Plenković

14.10.2021.
11:42
Tomislav Miletic/Pixsell
VOYO logo

Danas je od 12 sati u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice održana 80. sjednica Vlade. Uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus te potres i obnovu nakon potresa, na dnevnom redu sjednice su i prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o minimalnoj plaći te prijedlog uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Premijer Andrej Plenković uvodno je govorio o rastu cijena goriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada ograničava cijene goriva

"Imamo posebnu točku dnevnog reda vezanu za Zakon o naftnim derivatima. Njome imamo mogućnost Vlade da uredbom uređuje maksimalnu cijenu goriva. Uzimajući u obzir današnji ekonomski trenutak i nepredvidivost cijene goriva na svjetskom tržištu, s ciljem neometanog daljnjeg gospodarskog oporavka odlučili smo iskoristiti mogućnost da na rok 30 dana stabiliziramo cijene motornog benzina i dizelskog goriva", kazao je Plenković.

"Ograničit ćemo cijenu benzina na 11,10 kuna, a dizela na 11 kuna", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Analizirat ćemo sve što će se zbivati i na svjetskom tržištu i na regionalnim tržištima, po potrebi i dodatno reagirati", kazao je.

Image
'NEĆEMO SE IGRATI PSIHOLOŠKIM GRANICAMA' /

Plenković na presici otkrio hoće li država intervenirati zbog rasta cijene energenata: 'Nismo čarobnjaci'

Image
'NEĆEMO SE IGRATI PSIHOLOŠKIM GRANICAMA' /

Plenković na presici otkrio hoće li država intervenirati zbog rasta cijene energenata: 'Nismo čarobnjaci'

O napadu na Banske dvore

Premijer je potom izvijestio o situaciji vezanoj uz pandemiju koronavirus te se osvrnuo i na godišnjicu napada na Banske dvore. "Očekujem da nadležna tijela utvrde motive terorističkog napada na Banske dvore, tko stoji iza toga, tko je napadača naučio pucati. Vjerujem da će svi biti jednoznačni u osudi takvog napada", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se i na izmjene Zakona o obnovi. ''Cilj je pojednostavljenje postupaka, brzine donošenja odluka, sufinanciranja konstrukcije obnove pogotovo za Zagreb gdje država uzima 80 posto troška, a Grad Zagreb 20 posto, dok će na područjima gdje je proglašena katastrofa država financirati 100 posto konstrukcijske obnove'', poručio je Plenković.

Medved: 'Vlada osigurava sredstva za prehranu'

Potpredsjednik Tomo Medved izvijestio je o situaciji vezanoj uz potres te je komentirao ukidanje besplatnih obroka na Baniji. "Vlada osigurava sredstva za prehranu, a županija provodi tu aktivnost. Stožer je uputio gradovima i županiji poziv i traženje da se toj aktivnosti pristupi vrlo odgovorno da se svakodnevno provjeravaju realne potrebe kako nitko ne bi ostao bez toplog obroka", rekao je Medved.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Državni tajnik Dulibić izvijestio je detaljnije o najnovijim covid brojkama. "U zadnjih tjedan dana u bolnice je zaprimljeno 638 pacijenata. Gotovo više i nema djelatnika bez covid potvrda koji odbijaju testiranje", rekao je Dulibić te potom konstatirao da će epidemiološka krivulja rasti toliko dugo koliko će dio građana odbijati cijepljenje.

Božinović je govorio o odlukama Stožera te se osvrnuo na porast broja zaraženih te je kazao da je Stožer do 31. listopada produljio postojeće epidemiološke mjere. Kazao je da "nema mjesta opuštanju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorić: ' Vjerujemo da će u sljedećih 30 dana doći do stabilizacije cijena'

Predstavljajući prijedlog uredbe o maksimalnoj cijeni goriva, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je da na najvišu maloprodajnu cijenu naftnih derivata nije dopušteno zaračunavati naknade ili druge troškove koji nisu propisani ovom uredbom ili drugim posebnim propisima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Maksimalne maloprodajne cijene određene su za neprekinuto razdoblje od najdulje 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe. Vjerujemo kako će u sljedećih 30 dana doći do stabilizacije cijena na tržištu te ćemo u konačnici nakon tog razdoblja kao ekonomija nastaviti dalje normalno funkcionirati", rekao je Ćorić dodajući da će s jedne strane trošak snositi distributeri, a s druge strane država. "Ovo je odluka na korist našeg gospodarstva i naših građana. Vjerujemo da će distributeri biti sposobni izdržati to", dodao je premijer Plenković na tu temu.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo