NAPADI NA SRBE / Vlada poručila Pupovcu: 'Usporedba suvremene Hrvatske s NDH je neprimjerena i nedopustiva'

'Nasilju nema mjesta u Hrvatskoj i s njim ne može biti kompromisa', poručili su iz Banskih dvora

27.8.2019.
15:10
VOYO logo

Vlada je u utorak priopćila da usporedbu suvremene Hrvatske s NDH te tezu o Hrvatskoj kao faktoru nestabilnosti u susjedstvu, koje je iznio predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac u subotnjem intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, smatra krajnje neprimjerenom i nedopustivom. 

Iz Vlade su naglasili da je moderna hrvatska država nastala žrtvom hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu te da ni politički, ni ideološki, ni pravno nije sljednica NDH. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S obzirom na dugogodišnje političko iskustvo gospodina Pupovca, očekuje se da se suzdrži od izjava koje će podizati tenzije i društvenu polarizaciju te služiti kao povod akterima na krajnjem spektru da nameću još radikalniju retoriku", odgovorili su iz Vlade na upit Hine za komentar.

Podsjetili su da su i Vlada i premijer Andrej Plenković najoštrije osudili napade na pripadnike srpske manjine koji su se nedavno dogodili u Kninu, Đevrskama, Viškovu, Splitu i Supetru. Pozdravljaju brzu i djelotvornu reakciju policije koja je razotkrila i prijavila počinitelje napada u Đevrskama i Viškovu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada u svim takvim slučajevima od nadležnih tijela očekuje utvrđivanje svih relevantnih činjenica i odgovarajuće sankcioniranje počinitelja. Radi se o nedjelima koja su nedopustiva u današnjoj Hrvatskoj. Hrvatska je dom svih svojih građana i u njoj se svi moraju osjećati sigurno i zaštićeno", poručili su. 

"Nasilju nema mjesta u Hrvatskoj i s njim ne može biti kompromisa", istaknuli su i dodali da je Vlada svjesna svoje odgovornosti te da je predana jačanju društvene uključivosti i poštovanju prava svih manjina u Hrvatskoj u skladu s najvišim europskim i svjetskim standardima, osobito u kontekstu rastućeg populizma i ksenofobije diljem Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetili su i da je u trenutku formiranja Vlade upravo premijer Plenković inzistirao da svi zastupnici manjina u Hrvatskom saboru budu dio parlamentarne većine, dok istodobno od svih političkih stranaka i aktera očekuje odgovorno ponašanje kako se "ovakvi nemili događaji ne bi zlorabili za jeftine političke bodove i podizanje napetosti među hrvatskim građanima".

Kujundžić: ''Pupovac koristi incident kako bi Hrvatsku prikazao problematičnom državom''

Ministar zdravstva Milan Kujundžić ocijenio je u srijedu da Milorad Pupovac koristi napad na Srbe, koji se dogodio kod Knina, da bi Hrvatsku prikazao problematičnom državom, poručivši kako "svi zajedno trebamo gasiti takve požare, a ne ih rasplamsavati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetivši kako je bio među prvima koji su osudili incident kod Knina, kada je u napadu na goste kafića koji su gledali utakmicu Crvene zvezde ozlijeđeno pet osoba, Kujundžić je novinarima pred Banskim dvorima rekao da Pupovac pretvara taj incident u politički problem.

"Uistinu držim sramotnim napadati bilo koga, a posebice napadati po nacionalnoj osnovi, ali nimalo manje tužno i sramotno nije ono što sada radi g. Pupovac, gdje huliganske incidente pretvara u politički problem i prikazivanje Hrvatske problematičnom, kao države i nacije. Takvi incidenti, nažalost, događaju se i u drugim državama i svi zajedno, neovisno tko je koje nacionalnosti, trebamo raditi da to ne prerasta u neke veće sukobe i da se povijest ne ponavlja", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit ima li i dalje mjesta za Pupovca u vladajućoj većini Kujundžić je odgovorio kako o tome odlučuje premijer Andrej Plenković.

"Iznenadilo me što je g. Pupovac, koji je profesor, ozbiljan i pametan čovjek, uporabio taj incident u svrhu u koju je uporabio. Mislim da svi zajedno trebamo gasiti takve požare, a ne ih rasplamsavati", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da se time više neće služiti i da svi zajedno trebamo činiti da su svi građani u Hrvatskoj ravnopravni i da svi zajedno osudimo huligane, neovisno po kojoj osnovi rade takve incidente", poručio je Kujundžić.

Grlić Radman kaže da se Srbija mora suzdržati od provokacija

Hrvatska je partner, a Srbija se mora suzdržat od bilo kakvih provokacija, rekao je u utorak ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman, reagirajući na provokativne poruke političara iz Srbije nakon napada na Srbe u okolici Knina. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je ovako skretanje Hrvatske s fokusa s europskog puta, s agende predsjedanja EU-om, mislim da se Srbija mora suočiti upravo sa svojim prioritetima i mora uspostaviti dobrosusjedske odnose jer Hrvatska je tu partner. I suzdržati se od bilo kakvih provokacija", kazao je hrvatski ministar na pitanje novinara o izjavama srpskih političara. 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u subotu rekako kako je nakon napada na Srbe u okolici Knina "razumljivo" što su se tamošnji Srbi prije 30 godina pobunili protiv hrvatskih vlasti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MVEP je na to reagirao tako što je pozvao Srbiju da umjesto manipuliranja činjenicama "unaprijedi položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji i napusti retoriku koja oživljava poražene projekte i šteti odnosima između dviju susjednih država". 

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u nedjelju je rekao kako je licemjerno što se Hrvatska zalaže za prava Hrvata u Srbiji dok se Srbe u okolici Knina napada jer gledaju Crvenu zvezdu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grlić Radman je u utorak kazao da takve provokacije "ne doprinose", kako je Hrvatska "ozbiljna zemlja članica, čimbenik stabilnosti" i da joj je sada prioritet predsjedanje Europskom unijom. 

"Idemo dalje, mi imamo europski put i puno posla za predsjedanje tako da moramo imati taj fokus koji je sad trenutno okrenut nepotrebno, mi idemo prema Europi, nas čeka puno posla". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grlić Radman je na upit novinara komentirao i izjave predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca kako Hrvatska postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije jer se u njoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo. 

"Dakako da sigurno ne doprinosi stabiliziranju i takve tenzije su nepotrebne. Mislim da je apsolutno Republika Hrvatska kao međunarodno priznata država nastala zaslugom hrvatskih branitelja i pobjedom. Dakako, Vukovar je bio žrtva velikosrpske agresije Slobodana Miloševića tako da treba se suzdržati od bilo kakvih takvih izjava", rekao je ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Hrvatskom saboru su predstavnici hrvatskih manjina, Hrvatska ima najbolje zakone u zaštiti nacionalnih manjina. Mislim da u tom pravcu trebamo djelovati doista zajedno i imamo puno posla koji nas čeka", zaključio je Grlić Radman. 

Ministar je komentirao i napise medija u utorak da je tvrtka Agroproteinka, u kojoj je tada bio veliki dioničar, 2016. bez natječaja od Grada Zagreba kupila zemljište po povoljnijoj cijeni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja to uopće ne bih komentirao, uopće ne ulazim u to. Pitajte upravu tvrtke Agroproteinke, moja je imovinska kartica transparentna, što je javnost htjela ja sam tako postupio", rekao je šef hrvatske diplomacije. 

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo