STIŽE NOVI ZAKON / Nova pravila za referendume: Nema više manipulacije potpisima i odgađanja, a DIP je dobio neke važne zadaće

Image

Novosti oko raspisivanja referenduma tiču se kriterija valjanosti potpisa, rokova za prikupljanje i provjeru, ali i raspisivanja referenduma

23.9.2021.
8:58
VOYO logo

Vlada bi u četvrtak trebala odlučivati o prijedlogu novog Zakona o referendumu. Taj je dokument još potkraj prošle godine prošao javno savjetovanje na kojem su ranije inicijative te sindikati ostavili velik broj primjedbi oko prikupljanja potpisa i njihove provjere u Državnim izbornom povjerenstvu. Večernji piše kako je Ministarstvo pravosuđa i uprave neke primjedbe i usvojilo.

Tako bi jedinice lokalne samouprave trebale propisati po jedno mjesto za prikupljanje potpisa na svakih 1500 stanovnika, čime će se izbjeći situacija otprije tri godine kada je bivši gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel odbio ustupiti mjesta za potpis inicijative o Istanbulskoj konvenciji. Osim toga, lokalna samouprava bi trebala ustupiti mjesta za prikupljanje referendumskih potpisa bez naknade, čime više neće biti mogućnosti da se netko nađe pod istragom zbog, primjerice, besplatnog ustupanja štandova, kao što je to svojedobno činio pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić inicijativi Narod odlučuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protuinicijative nadgledaju potpise

Jedna od većih novosti je pravo na promatranje referendumskog izjašnjavanja koje se daje referendumskim inicijativama, ali i protuinicijativama. Uz to, obje će skupine smjeti promatrati i sami postupak provjere prikupljenih potpisa. To znači da će se u DIP-u ili tvrtki kojoj bude povjerena provjera potpisa naći i promatrači koji bi trebali paziti da neki potpis ne bude odbačen bez valjanog razloga.

Image
'ZAŠTITIMO HRVATSKU KUNU' /

Suverenisti pozivaju Vladu da 'ispravi grijehe': 'Ne učine li to, spremni smo preuzeti organizaciju referenduma'

Image
'ZAŠTITIMO HRVATSKU KUNU' /

Suverenisti pozivaju Vladu da 'ispravi grijehe': 'Ne učine li to, spremni smo preuzeti organizaciju referenduma'

Potpis može biti odbačen, ako referendumska inicijativa ne navodi ime i prezime neke osobe na isti način kao službena evidencija, pa primjerice, umjesto Stjepan Horvat napiše Stipe Horvat. Vlastoručni potpis, pak, ne mora biti čitak, ali mora biti jednak onome u osobnim dokumentima. Novost je i dulji rok za prikupljanje potpisa, koji se s 15 produljuje na 30 dana. Ukupan rok za prikupljanje i predaju potpisa, čega dosad nije bilo, jest 35 dana. Time se izbjegava mogućnost manipulacije potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Striktni rokovi

DIP-u je zadan rok od 15 dana za provjeru potpisa. Ako se utvrdi da ih ima dovoljno, odnosno 10 posto biračkog tijela, Sabor mora raspisati referendum u roku od 30 dana. Dosad tog roka nije bilo pa je Sabor to mogao odgađati unedogled. Doduše, i ovdje se može eskivirati raspisivanje referenduma, ako Sabor zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja, o čemu treba čekati odluku Ustavnog suda. Ako, pak, DIP utvrdi da inicijativa nije prikupila dovoljno potpisa, organizatorima je dano 15 dana za žalbu Visokom upravnom sudu.

Naglasak je stavljen i na samo referendumsko pitanje, pa je DIP dobio obvezu prije raspisivanja referenduma upozoriti organizatore na nezakonitosti u pitanju, odnosno mogućnost da je ono nejasno, obmanjujuće ili sugestivno. Inicijativi će se sugerirati da te nedostatke ispravi, nakon čega će se nastaviti daljnja procedura. DIP ovdje neće odlučivati o ustavnosti referendumskog pitanja, ali može utjecati na to da referendum ne padne na Ustavnom sudu. Posljednja zadaća DIP-a bit će vođenje elektroničke evidencije svih referendumskih inicijativa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo