Vlada kupila pametne telefone i 10 puta skuplji internet

Iako je Vladin natječaj za pametne telefone vrijedan 40 milijuna kuna završio, skandalima koji ga prate nema kraja.

9.9.2013.
7:43
VOYO logo

Posljednji u nizu je što će sada, kao rezultat tog natječaja, sva ministarstva, zavodi i druga tijela državne uprave, surfanje na pametnim telefonima plaćati 10 puta skuplje. To uključuje i mobilni pristup eGovernmentu i e-mailu, što je bio ključan razlog zbog kojeg se išlo u nabavu pametnih telefona. Dosad je Vlada imala ugovor po kojem je za 1 GB prenesenih podataka plaćala 11 kuna, a nova je cijena 102,4 kune po gigabajtu. Usto je paprena i obračunska jedinica koja je 10 puta veća od tržišnog prosjeka i iznosi 1 MB, piše Poslovni dnevnik.

Dario Janković, predstojnik Državnog ureda za središnju javnu nabavu, u telefonskom razgovoru potvrdio je te informacije, ali tvrdi da će unatoč tome ušteda na novom ugovoru biti 20%.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U javnoj nabavi u kojoj su sudjelovali HT i Vipnet pobijedio je HT s ponudom od 12,7 milijuna kuna bez PDV-a, a kako je ukupna cijena ponude bila jedini kriterij odabira, nemamo zakonsko uporište za drugačiju odluku", kaže Janković, a piše Večernji list.

Dodaje da ugovor treba gledati kao cjelinu jer najveći dio, 116 milijuna minuta, otpada na mobilne razgovore između državnih ureda i ministarstava, te prema HT-ovoj mreži, a za koje kaže da su sada besplatni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo