URED PREDSJEDNIKA: / 'Vlada je nepromišljenom odlukom obilježila Hrvatsku kao protivnika mira i kršitelja međunarodnog humanitarnog prava'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

'Sada je valjda nedvojbeno jasno svima zbog čega predsjednik Vlade RH ne želi dogovor o kadrovskim promjenama u hrvatskoj diplomaciji: Andrej Plenković želi zadržati postojeće diplomate koji bespogovorno izvršavaju njegove političke naloge. Glasanje veleposlanika u UN-u, bez prethodnih konzultacija i usuglašavanja s Predsjednikom Republike, dokazalo je kako je Andrej Plenković hrvatsku diplomaciju pretvorio u službu svojih poslušnika", stoji u priopćenju' ,poručili su iz Ureda predsjednika

28.10.2023.
13:38
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Ured predsjednika poslao je priopćenje nakon jučerašnjeg glasanja o UN-ovoj rezoluciji kojom se traži "trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje" u Gazi. Dokument je, podsjetimo, stavljen na glasanje na izvanrednoj sjednici Općoj skupštini UN-a na kojoj se raspravljano o ratu između Izraela i Hamasa u Gazi koji je započeo nakon brutalnog napada militanata na izraelske civile 7. listopada.

Za usvajanje rezolucije bila je potrebna dvotrećinska većina. Ukupno 120 zemalja glasalo je za, 14 protiv - među njima je bila i Hrvatska. Suzdržanih je bilo 45.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije su se oglasili iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova priopćili su zašto su tako glasali: "U tekstu rezolucije ne spominje se da je Hamas izvršio teroristički napad 7. listopada ove godine. To ide i protiv zaključaka Europskog vijeća u kojima je Hamas jasno imenovan. Većina država članica EU-a glasovala je protiv ili bila suzdržana vezano za ovako predstavljenu rezoluciju. Da je prošao kanadski amandman, Hrvatska bi bila suzdržana", a cijelo priopćenje pročitajte OVDJE.

Image
NA OPĆOJ SKUPŠTINI /

Hrvatska glasala protiv rezolucije o Gazi. MVEP: 'Nismo protiv pružanja pomoći. Donirali smo im 250.000 eura'

Image
NA OPĆOJ SKUPŠTINI /

Hrvatska glasala protiv rezolucije o Gazi. MVEP: 'Nismo protiv pružanja pomoći. Donirali smo im 250.000 eura'

Sada se oglasio i Ured predsjednika Republike Hrvatske:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veleposlanik Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima glasao je u Općoj skupštini UN-a protiv rezolucije kojom se poziva na trenutačno humanitarno primirje i zaustavljanje neprijateljstva u Gazi isključivo prema nalogu Vlade RH. Ured Predsjednika Republike Hrvatske nije bio ni konzultiran niti obaviješten o stavu koji će u ime Republike Hrvatske zastupati hrvatski veleposlanik pri UN-u.

Nije prvi put da Vlada RH o vanjskopolitičkim odlukama ne konzultira Predsjednika Republike i tako krši svoju ustavnu obvezu sukreiranja vanjske politike Republike Hrvatske s Predsjednikom Republike. No, u ovom delikatnom slučaju Vlada RH je svojom nepromišljenom i štetnom odlukom obilježila Republiku Hrvatsku kao protivnika mira i kršitelja međunarodnog humanitarnog prava te tako nanijela dugoročnu štetu međunarodnom ugledu Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još je opasnije što je Vlada RH svojom odlukom nepotrebno kompromitirala nacionalnu sigurnost i izložila Republiku Hrvatsku potencijalnim ugrozama za što će morati snositi svu odgovornost. Hrvatska je trebala ostati suzdržana prilikom glasanja o spomenutoj rezoluciji, kao i većina država članica Europske unije.

Teško je shvatiti razloge koji su naveli Vladu RH da tako očigledno odstupi od zalaganja za mir i poštivanja humanitarnog prava, osim ako se i u ovom slučaju ne radi o osobnim političkim interesima i pozicioniranju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, sada je valjda nedvojbeno jasno svima zbog čega predsjednik Vlade RH ne želi dogovor o kadrovskim promjenama u hrvatskoj diplomaciji: Andrej Plenković želi zadržati postojeće diplomate koji bespogovorno izvršavaju njegove političke naloge. Glasanje veleposlanika u UN-u, bez prethodnih konzultacija i usuglašavanja s Predsjednikom Republike, dokazalo je kako je Andrej Plenković hrvatsku diplomaciju pretvorio u službu svojih poslušnika", stoji u priopćenju.

POGLEDAJTE VIDEO: Opća skupština UN-a usvojila rezoluciju o trenutačnom primirju u Gazi: Hrvatska među 14 država koje su rekle - NE!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo