NA OPĆOJ SKUPŠTINI / Hrvatska glasala protiv rezolucije o Gazi. MVEP: 'Nismo protiv pružanja pomoći. Donirali smo im 250.000 eura'

Image
Foto: Profimedia

'U tekstu rezolucije ne spominje se da je Hamas izvršio teroristički napad 7. listopada ove godine. To ide i protiv zaključaka Europskog vijeća u kojima je Hamas jasno imenovan. Većina država članica EU-a glasovala je protiv ili bila suzdržana vezano za ovako predstavljenu rezoluciju. Da je prošao kanadski amandman, Hrvatska bi bila suzdržana', poručili su iz Vlade

28.10.2023.
9:38
Profimedia
VOYO logo

Opća skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju kojom se traži "trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje" u Gazi. Ali pošto se u dokumentu imenom ne spominje Hamas, protiv je bilo 14 zemalja, među njima i Hrvatska.

Dokument, sastavljen pod sponzorstvom Jordana i arapskih zemalja, stavljen je na glasanje na izvanrednoj sjednici Općoj skupštini UN-a na kojoj se raspravljalo o gotovo trotjednom ratu između Izraela i Hamasa u Gazi, koji je započeo nakon brutalnog napada militanata Hamasa na izraelske civile 7. listopada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
150 podzemnih ciljeva /

Izrael silovito napao Gazu. Tvrde: Ubili smo šefa Hamasovih zračnih snaga koji je organizirao napad

Image
150 podzemnih ciljeva /

Izrael silovito napao Gazu. Tvrde: Ubili smo šefa Hamasovih zračnih snaga koji je organizirao napad

Za usvajanje rezolucije bila je potrebna dvotrećinska većina. Na kraju je 120 zemalja glasalo za, 14 protiv, a 45 ih je bilo suzdržano.

"Netočna su tumačenja da je Hrvatska glasovanjem 'protiv' ovako napisane rezolucije ujedno i protiv humanitarnih pauza, pružanja pomoći Gazi ili zaštite civila. Uostalom, još prošli tjedan, Vlada RH je Gazi donirala 250 tisuća eura pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tekstu rezolucije ne spominje se da je Hamas izvršio teroristički napad 7. listopada ove godine. To ide i protiv zaključaka Europskog vijeća u kojima je Hamas jasno imenovan. Većina država članica EU-a glasovala je protiv ili bila suzdržana vezano za ovako predstavljenu rezoluciju. Da je prošao kanadski amandman, Hrvatska bi bila suzdržana.

Europska unija je na sastanku na vrhu Europskog vijeća predložila 'humanitarne pauze' kako bi civilno stanovništvo pojasa Gaze moglo dobiti potrebnu pomoć, a da Hamas ne dobije potrebnu podršku. Hrvatska je takav prijedlog jasno podržala", poručili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Opća skupština UN-a usvojila rezoluciju o trenutačnom primirju u Gazi: Hrvatska među 14 država koje su rekle - NE!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo