zdravko marić bez odgovora /

Vlada je kupila socijani mir direktno na štetu HEP-a: kompaniji je nasesena šteta od najmanje 100 milijuna kuna

HEP će zarađivati manje, a Vlada planira prodajom dijela oštećenog HEP-a kupiti Inu, koja će pak zarađivati više i možda biti još skuplja

7.3.2017.
18:44
VOYO logo
Image
Po principu tko ponudi jeftijine /

U HEP-u bijesni na svog šefa - Vladu, Plenković ne vjeruje: 'Ma tko negoduje?'

Image
Po principu tko ponudi jeftijine /

U HEP-u bijesni na svog šefa - Vladu, Plenković ne vjeruje: 'Ma tko negoduje?'

Saga oko plina još nije gotova. Iako Vlada izbjegava odgovor na pitanje je li odlukom o zamrzavanju cijene za građane oštetila HEP i tako mu umanjila vrijednost prije moguće djelomične privatizacije, danas stiže potvrda da se upravo to dogodilo.

Perica Jukić predsjednik je Uprave najbogatije državne tvrtke, HEP-a. Njegovo jutro počelo je tako da je svjesno potpisao da će nanijeti štetu svojoj tvrtki za 100 milijuna kuna, najmanje.

"Možemo potvrditi da je najpovoljniji i prihvaćeni ponuđač INA. Ugovorene cijene predstavljaju poslovnu tajnu", izjavljuju iz HEP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kako doznajemo, cijena po kojoj će INA prodavati plin HEP-u, veća je od one od 18,09 lipa, po koliko će HEP kasnije moći prodavati plin opskrbljivačima. Time je potvrđeno da je Vlada kupila socijalni mir, direktno na štetu HEP-a.

"Umanjuje li se na ovaj način vrijednost HEP-a?", bilo je novinarsko pitanje ministru Goranu Mariću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne zašto bi se umanjila? Pa državna poduzeća i posluju u smjeru općeg dobra, ali ne da stvaraju ekstra dobit na račun građana to nije dopustivo", odgovorio je ministar državne imovine.

No, prema Zakonu o trgovačkim društvima nijedan šef državne tvrtke ne smije namjerno gubiti novac. 

"Može li ga se izuzeti iz donošenja takve odluke?", upitao je naš novinar.

"Sumnjam, ne može, on odgovara svojoj Skupštini i on bi trebao od svoje skupštine tražiti odobrenje ako misli da je takav ugovor štetan za društvo", kazuje nam Tomislav Bulić, stručnjak za trgovačko pravo.

Image
jasno i glasno /

Vlada na telefonskoj sjednici donijela odluku: cijena plina za kućanstva ostaje ista!

Ali Skupština nije skup ljudi - već je u većini državnih tvrtki na toj funkciji isključivo jedna osoba, u slučaju HEP-a - ministar Zdravko Marić - koji izbjegava odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li se gospodin Jukić Vladi obratio otvorenim pismom s obzirom na to što se traži od njega da potpiše?, pitali su novinari Zdravka Marića.

"Ne bi to komentirao, tu komunikaciju na razini državnih poduzeća", izbjegao je odgovor ministar financija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ta komunikacija, navodno je bila vrlo užarena jer cijela Uprava HEP-a je bila bijesna.

Sad više nisu samo spekulacije da će HEP puno manje zarađivati. Pa bi tako prodajom dijela oštećenog HEP-a mogla imati manje novca za povrat Ine - koja je u tom začaranom krugu - ovim potezom dobro zaradila i možda će biti još skuplja.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo