Nakon pet godina / Imunološki je spašen! Vlada i Grad kreću u dokapitalizaciju vrijedu gotovo pola milijuna kuna

Nakon pet dugih godina neizvjesnosti, Imunološki zavod na korak je do spasa. Vlada i Grad Zagreb postaju strateški partneri

17.4.2018.
18:40
VOYO logo

Puževim korakom, ali Imunološki zavod u Zagrebu je spašen. Vlada i grad su se napokon dogovorili i kreće se u dokapitalizaciju nakon koje Zagreb preuzima 48 do 50 posto dionica. 

Uz ostalo, to nakon 5 godina neizvjesnosti znači i otvaranje novih radnih mjesta, a traži se i lokacija novih pogona. Sve bi trebalo biti završeno do kraja godine ,tvrdi zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za Imunološki zavod plan je sačuvati radna mjesta i proizvodnju krvne plazme, odnosno njenih derivata u fazi A, i pokrenuti je što prije. Sljedeće je vidjeti što sa cjepivima, kako i njih pokušati sačuvati, sami ili s nekim svjetskim partnerom", izjavio je Milan Kujundžić.

Podmirenje dugova, pokretanje proizvodnje i financiranje operativnih troškova poslovanja u prvoj fazi Grad Zagreb stajat će 110 milijuna kuna. U drugoj, za modernizaciju i gradnju novih pogona, grad i država uložit će još 300 milijuna kuna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokapitalizacija se mora provesti u roku od 90 dana. Nakon njezina završetka Zagreb će postati vlasnik 48 do 50 posto dionica Imunološkog zavoda, a isto toliko imat će i država.

Zagrebački gradonačelnik već najavljuje i rok za pokretanje proizvodnje: "Do konca godine mi bi napravili to da kokica naša Hrvatska, Imunološki zavod, počne nositi  sama jajca. I da onda dalje nosi jajca, uz kredite, uz menadžment", poručuje Milan Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novu upravu zajednički bi trebali imenovati Zagreb i Vlada. Gradit će se novi pogoni za proizvodnju cjepiva, ali i nove nastambe za uzgoj konja, zmija i pokusnih životinja. Iako još nije poznato gdje, sindikalna povjerenica u Imunološkom kaže kako je novim planom zadovoljna. 

"Gdje god se mi našli i gdje god se mi smjestili, a da je u nekom prstenu gradskom, mislim da nam to svima treba biti prihvatljivo. Naravno da se nadam da ćemo svi ostati zaposleni ovako kako jesmo plus naravno da će biti novih zapošljavanja jer bez toga jendostavno neće ići. Kad napravite novi pogon bez toga ne ide", rekla je Lidija Jagarinec, povjerenica sindikata EKN-a Imunološkog zavoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sve to potpis trebaju staviti premijer Plenković i gradonačelnik Bandić, a prije toga njihovo partnerstvo treba potvrditi i zagrebačka Skupština čija je sjednica za 9 dana. 

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo