SJEDNICA VLADE /

Plenković pozdravio novog ministra pa govorio o Ukrajini i rastu cijena goriva: 'Reagirali smo ispravno'

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Na dnevnom redu sjednice Vlade je niz zakonskih prijedloga, uredbi i odluka kojima je cilj pomoći kućanstvima i ugroženim skupinama stanovništva u podmirenju troškova energije, uslijed naglog rasta cijene energenata

9.3.2022.
14:52
Zeljko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Danas u 15 sati započela je sjednica Vlade. Premijer Andrej Plenković uvodno je pozdravio novog ministra graditeljstva. Osvrnuo se na jučerašnji dan žena, kazavši da smo u mislima sa ženama iz Ukrajine koje su u strašnoj ratnoj situaciji.

"Ovaj paket mjera koji donosimo danas bit će u potpunosti na snazi 1. travnja i tako ćemo pomoći svim našim građanima i gospodarstvu'', istaknuo je Plenković. ''Vjerujem da pokazujemo kako su politike i mjere koje poduzima u potpunosti uključene u ono što se događa globalno i na razini Europe''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da su prije tri tjedna donesene konkretne mjere, a da je paket vrijedan 4,8 milijarde kuna dodatno uvećan uoči sjednice. Smatra da će se tako pomoći socijalno ugroženim stanovnicima, umirovljenicima i ostalima.

Govori i o misiji MMF, kazavši da je u redovnim kozultacijama MMF zaključio da je Hrvatska postigla impresivan gospodarski oporavak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"MMF je potvrdio da je gospodarski rast od 10.4 posto znatno nadmašio ranija očekivanja i prognoze, a da se gospodarska aktivnost u cijelosti vratila na razine iz 2019. godine", rekao je Plenković.

Image
DODATNI UDAR /

Tko će ove godine na more? Stručnjak tvrdi da je neminovan rast cijena smještaja, evo kolike bi mogle biti cijene

Image
DODATNI UDAR /

Tko će ove godine na more? Stručnjak tvrdi da je neminovan rast cijena smještaja, evo kolike bi mogle biti cijene

Komentirao je i cijene goriva, kazavši da su reagirali ispravno. Kaže da su napravili mehanizam s kojim će moći kalibrirati krajnje nepredvidivu cijenu naftnih derivata. "Vjerujem da na ovaj način pokazujemo kako su politike i mjere usmjerene prema svemu što se događa u Europi te su najbolje za građane", kaže.

"Važni zakoni danas su i zakon o referendumu kao i zakon o zaštiti zviždača", rekao je.

Prva sjednica s novim ministrom

Podsjetimo, Vlada danas u 15 sati održava redovitu sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. Ovo je prva sjednica Vlade na kojoj sudjeluje novi ministar graditeljstva Ivan Paladina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon uvodnog izlaganja premijera Andreja Plenkovića, na dnevnom redu je sjednice niz zakonskih prijedloga, uredbi i odluka kojima je cilj pomoći kućanstvima i ugroženim skupinama stanovništva u podmirenju troškova energije, uslijed naglog rasta cijene energenata.

Na dnevnom redu su među ostalim konačni prijedlog izmjenama zakona o porezu na dodanu vrijednost: Izmjena uredbe o kriterijima za stjecanje statusa ugroženih kupaca energije iz umreženih sustava, uredba o mjesečnom iznosu naknade za ugroženog kupca energenata, načinu sudjelovanja u podmirenju troškova energenata korisnika naknade i postupanju Hrvatskog zavoda za socijalni rad te odluka o provedbi mjere za smanjenje utjecaja porasta cijena energenata na pružatelje socijalnih usluga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu je i odluka o isplati jednokratnog novčanog primanja umirovljenicima radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata, odluka o subvencioniranju dijela krajnje cijene opskrbe plinom za kućanstva te krajnje kupce koji nisu kućanstvo s godišnjom potrošnjom plina do 10 GWh. Vlada bi trebala donijeti i zaključak u vezi s ublažavanjem porasta cijene plina i sprječavanja izloženosti građana energetskom siromaštvu, kao i odluku o puštanju na tržište obveznih zaliha nafte i naftnih derivata.

Kako bi pomogla poljoprivrednicima, Vlada će donijeti odluku o donošenju programa potpore male vrijednosti za nabavu mineralnog gnojiva, a tu je i zaključak o potpori ribarima radi otklanjanje ozbiljnih poremećaja uslijed epidemije koronavirusa.

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo