VJEČNO PITANJE; ČIJI SU VELIKI I MALI ŠKOLJ? / 'Zna se da je Dubrovačka Republika prodala Neum i okolicu za svoju slobodu'

Image

Neki od BiH zastupnika, uglavnom iz bošnjačkih redova, tvrde da odluka arbitraže između Slovenije i Hrvatske pojačava šanse BiH u pitanju granice kod Neuma i u Malostonskom zaljevu.

10.7.2017.
8:51
VOYO logo

Ako ne bi išlo razgovorom i dogovorom, računaju na arbitražu, ali će nju hrvatska strana zasigurno izbjegavati nakon proživljenog sa Slovenijom.

'Pristajanje na dogovor Tuđman - Izetbegović znači izdaju nacionalnih interesa'

Problem za Plenkovića je široko prisutno uvjerenje unutar HDZ-a da pristajanje na dogovor iz 1999. godine, iako ga je svojim potpisom potvrdio sam dr. Franjo Tuđman, znači izdaju nacionalnih interesa i rasprodaju teritorija. U tom kontekstu treba tumačiti i izjavu Slobodnoj Dalmaciji HDZ-ova načelnika Stona, Vedrana Antunice, da su Veliki i Mali školj, kao glavne točke za povlačenje granice u Malostonskom zaljevu, neosporno hrvatski teritorij u vlasništvu obitelju Gučić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njega pak demantira neumski poduzetnik Josip Putica. Poziva se na dokumente iz katastarskih knjiga u Neumu, po kojima su on i njegov brat Tihomir upisani kao posjednici 7642 metra četvorna na Velikom školju.

"Naši su preci kupovali zemljište od Turaka kada su se oni povlačili iz BiH. Tada su kupljeni i Veliki i Mali školj, a kasnije i tisuću dunuma na punti Kleka. Naš otac Ivan 40 godina je plaćao porez u BiH. Sve lijepo imate u katastru u Neumu i u gruntovnici u Čapljini, gdje smo pripadali prije osnivanja općine", kaže Josip Putica za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Hrvatskoj samo kada nas nešto trebaju smo svi naši, Hrvati. Znate, ja bih i kao Hrvat i kao poduzetan čovjek volio da ovo jest u Hrvatskoj, što bi značilo i da sam suvlasnik jednog otoka u EU-u. Ali, ako ćemo iskreno, Veliki i Mali školj uvijek su pripadali BiH", veli stariji brat Putica.

Na spominjanje stonske obitelji Gučić kao pravih vlasnika otočića kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve je nekada prije bilo nečije. Zna se da je Dubrovačka Republika prodala Neum i okolicu za svoju slobodu. To što bi netko sada volio da se vrati što je nekad bilo, e to je druga priča.

Nema te cijene za koju bi nekome prodali otočiće

Putice s vremena na vrijeme obiđu Veliki školj. Josip kaže da je danas prilično zarastao i još je teže pristupačan, dok je problem Malog školja što mu je dobar dio zbog plime često potopljen. Ipak, nema te cijene za koju bi nekome prodali otočiće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je naša starina. Naslijedili smo je i želimo je ostaviti našim nasljednicima. A i lijepo je biti jedini vlasnik jedinog otoka u zemlji", kaže Josip Putica za Slobodnu dalmaciju.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo