uginulo ih 2000 / Visoke temperature uzele danak: U međimurskom ribnjaku masovni pomor ribe

Hrvatska zbraja posljedice visokih temperatura. Ribnjak u Međimurju se zagrijao i izazvao masovni pomor ribe

8.8.2018.
21:00
VOYO logo

Smrad i tisuće riba na površini dočekale su ribiče na jezeru u Novakovcu. Optimalna temperatura vode za život slatkovodne ribe je između 20 i 25 stupnjeva. A ona je posljednjih nekoliko dana, puno viša. 

"Mjerili smo temperaturu, kroz dan je 33 stupnja, po noći je oko 30", rekao nam je Marcel Međimurec, tajnik Sportskog ribolovnog društva "Ostriž".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo u nedjelju, na površini jezera je bilo oko tisuću riba, više od pola tone ribe završilo je u zemlji. Najveći pomor se desio u nedjelju.

Uz intervenciju vatrogasaca, situacija je sada malo mirnija. Ispumpavanje, dolijevanje hladne vode i čišćenje je ono što je u njihovoj moći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prepumpavamo vodu, u zadnjih četiri dana je prempumano preko 1000 kubika vode. Uzimamo iz dna jezera hladnu, i preko topa je vraćamo u jezero. da se oslobađa kiši", objašnjava Mihael Furdi, DVD Novakovec.

Vatrogasci rade danonoćno već četiri dana, i ne znaju do kada će to trajati. Mještani koji dolaze u ribolov, ne pamte ovako nešto, ali i smatraju da se moglo spriječiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tko upravlja vodama, taj je zadužen za takve stvari. Da je savez imao više razumijevanja, to se moglo izbjeći", ogorčeno nam komentira jedan stanovnik Novakovca.

U četiri dana, pomrlo je oko 2000 riba svih vrsta. Svi se nadaju skorom padu temperatura i da će ovo malo riba što je ostalo u jezeru, ipak preživjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo