NEŠTO SE I POLITIČARE PITA... / Trebaju li Hrvatskoj oštrije mjere? 'Uvođenje novih sigurno bi nam koristilo, ali jedna stvar je ključna'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Brzić je komentirao i Pfizerovu objavu da tri doze njihova cjepiva štite od zaraze novom varijantom omikron

9.12.2021.
21:22
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Ilija Brizić, virusni imunolog iz Rijeke, rekao je za N1 televiziju da mu je teško komentirati kako se Hrvatska bori s pandemijom koronavirusa te da bi koristilo kada bismo uveli nove epidemiološke mjere.

“Iz moje perspektive, naš pristup je takav kakav je i definitivno bi bilo bolje da smo uveli dodatne mjere. Ne bih rekao da nema mjera, nošenje maski je rašireno, određene mjere postoje i one djeluju, ali mi primarno moramo raditi na povećanju udjela cijepljenja ako želimo nastaviti s ovakvim pristupom i zbog toga je ključno je da se što više ljudi cijepi. Uvođenje novih mjera bi koristilo, ali ne znam koliko bi to politički bilo moguće provesti”, rekao je Brizić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'BROJEVI NAM PADAJU' /

Božinović otkrio: 'Nećemo uvoditi strože mjere za Božić i Novu Godinu'

Image
'BROJEVI NAM PADAJU' /

Božinović otkrio: 'Nećemo uvoditi strože mjere za Božić i Novu Godinu'

Tri doze štite od omikrona

Brzić je komentirao i Pfizerovu objavu da tri doze njihova cjepiva štite od zaraze novom varijantom omikron. “Vidjeli smo, nije samo Pfizer napravio preliminarne podatke, stigli su i podaci neovisnih znanstvenika, 3-4 grupe su objavile svoje rezultate. Ono što je vrijedilo prethodno, vrijedi i dalje, znači visoko se preporučuje uzeti booster dozu, jer će poboljšati zaštitu. Ono što je pokazao Pfizer, dvije doze vjerojatno neće biti dovoljne da zaštite od infekcije. Tri doze štite jako dobro, a vjerojatno će i ta zaštita s tri doze nešto pasti u sposobnosti pada infkecije”, rekao je Brizić.

Iako nema podataka o tome hoće li cijepljenje štititi od bolesti, kaže da se očekuje da hoće. "Kod omikrona se očekuje da će ta zaštita biti dovoljna da zaštiti u većini slučajeva od težih oblika bolesti. Svakako se preporuča treća doza, to je nešto što smo svi pretpostavljali, i što su inicijalne studije potvrdile", rekao je Brizić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govorio je i o slučaju Velike Britanije koja je zbog širenja omikrona postrožila mjere, pa se radnicima preporučilo da rade od kuće, a maske su postale obavezne u svim institucijama, Brizić je rekao da nema pouzdanih podataka o tome uzrokuje li omikron slabljenje bolesti.

“Nemamo definitivne podatke. Postoje samo anegdotalni podaci, ali mi ne znamo je li to zato što se virus širi u populaciji koja je već u visokom postotku cijepljenja. Ja bih rekao da su nepouzdane i neprovjerene tvrdnje da omikron uzrokuje slabiju bolest. Odluka Velike Britanije je razumna. Uvođenjem maski i dodatnih mjera smanjit će se širenje virusa i s obzirom da će omikron moći bolje inficirati ljude koji su već cijepljeni, ovo je dobra odluka i dat će im vremena da prate kakve simptome uzrokuje omikron i mogu li se mjere vratiti na staro ili pooštriti. Mislim da je njihova odluka dobra i upozorava i druge države da treba razmišljati u tom smjeru”, rekao je Brizić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo