Butelje po 70 kuna / Vina Tomislava Tolušića nose znakovito ime 'Apolitico'. Evo što o svom biznisu za koji je dobio 2,5 milijuna od države kaže za RTL.hr

Image
Foto: PIXSEL,RTL,Facebook Apolitico

"Tek smo krenuli - u prodaji su 3 vrste vina: Graševina, Rosé i Sauvignon blanc", rekao nam je

28.3.2021.
11:45
PIXSEL,RTL,Facebook Apolitico
VOYO logo

Bivši HDZ-ov potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, nakon što je napustio politiku bacio se u obiteljski biznis te je sada vlasnik Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Terra Slavonia. Tako je nastao 'Apolitico' koji je nedavno počeo s radom. Vinarija se nalazi u Rezovcu, blizu Virovitice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nas tradicija nije sputavala. Upravo suprotno. Odmak od tradicije, uz sve njezino poštovanje, dao nam je slobodu da poletimo. Sve što smo uzeli od tradicije je blagoslov i ohrabrenje pokojnog oca da krenemo u ovu ludu priču u koju nije nitko vjerovao, osim nas i naše obitelji. Ponekad je i nekoliko ljudi koji vjeruju u tebe dovoljno da ostvariš svoj san", stoji na službenoj stranici ove vinarije gdje je i sam Tolušić dodao kako se i zašto ostavio politike:

"Politiku sam ostavio iza sebe, iako je ona duboko ukorijenjena u moje biće i budila je u meni veliku strast. Moj izlazak iz politike bio je stvaran i vrata koja sam zatvorio za sobom ne želim ponovno otvarati. Svijet koji se nalazi iza njih i u kojemu je ljudski faktor ključna okolnost, neka ostane prošlost – a prostor u kojemu mogu rasterećeno djelovati u okruženju obitelji i prijatelja, radeći sa strašću, u prirodi i proizvodeći iz prirode, neka budu moja sigurnost i moja budućnost. Moja nova politika je APOLITICO", stoji na službenim stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kontaktirali smo ga i pitali kako ide prodaja vina, te kako je došao na ideju za ovo zvučno ime:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'Pustite me da radim...' /

FOTO Pogledajte kako napreduje izgradnja Tolušićeve vinarije. Zvali smo ga da nam otkrije planove, ali nije nam puno rekao

Image
'Pustite me da radim...' /

FOTO Pogledajte kako napreduje izgradnja Tolušićeve vinarije. Zvali smo ga da nam otkrije planove, ali nije nam puno rekao

"Dizajn i ime osmislila je tvrtka Octopus.ing i odlično je odradila posao. Ime je zanimljivo i ostavit će, vjerujem, medijski trag. S obzirom na cijelu Covid situaciju, prodaja ide odlično. Tek smo krenuli - u prodaji su 3 vrste vina: Graševina, Rosé i Sauvignon blanc. U pripremi stoji još osam vina koja bi trebala biti spremna pred kraj godine", rekao nam je Tomislav Tolušić.

Pitali smo ga i kako se kreću cijene butelja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijene butelja su oko 70 kuna", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2,5 milijuna kuna poticaja

Podsjetimo, bivši je ministar za svoju vinariju od države dobio čak 2,5 milijuna kuna prošle godine. Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) odobrila mu je bespovratno 2,5 milijuna kuna iz Nacionalnog programa pomoći sektora vina za razdoblje 2019. – 2023.

No, podsjetimo i kako je RTL Potraga u lipnju prošle godine otkrila kako je Tolušić zatražio poticaje koji mogu iznositi i više od 10 milijuna kuna, a regulirani su pravilnikom koji je donio upravo on donio dok je bio ministar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojednostavljeno rečeno, Tolušić je propisao poticaje, otišao iz politike pa se prijavio za te iste poticaje, a on je tada za Potragu rekao:

"Povukao sam se sa svih javnih i političkih funkcija, nisam više javna osoba, otvorio sam OPG i bavit ću se vinogradom i proizvodnjom vina i profesionalizirati dugogodišnju obiteljsku tradiciju i realizirati poslovnu ideju koju sam započeo s mojim pokojnim ocem. Gradim vinariju obiteljskim sredstvima, sredstvima od prodaje nekretnine u Zagrebu, u postupku sam realizacije kredita i prijavio sam se na vinsku omotnicu. Sve radim sukladno propisima RH, nisam u sukobu interesa zbog bivših funkcija, prema mišljenju Povjerenstva, niti kao nositelj OPG-a niti kao prijavitelj na EU fondove, što možete provjeriti na stranicama Povjerenstva. Sve promjene vezane uz moju imovinu bit će vidljive u mojoj imovinskoj kartici do isteka zakonskog roka, a to je kraj tekuće godine, pa ćete moći vidjeti sve detalje koji vas zanimaju". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo