razlog je samo jedan /

Vijorila se samo jedna: Evo zašto diljem Zagreba nisu bile izvješene kineske zastave

A svi se sjećaju kako je Zagreb izgledao za posjete Vladimira Putina 2007. godine i Georgea Busha 2008...

10.4.2019.
22:20
VOYO logo
Image

Li Keqiang u Banskim dvorima: 'Ovo je velika šansa za hrvatsko gospodarstvo'

Image

Li Keqiang u Banskim dvorima: 'Ovo je velika šansa za hrvatsko gospodarstvo'

Još od dolaska Vladimira Putina 2007. nije bilo ovako spektakularnog državnog posjeta Hrvatskoj. Kineski premijer Li Keqiang u Zagrebu je dočekan kao kineski car a ima za to i razloga. 

Riječ je o direktoru druge najajče ekonomije na svijetu, najveće zemlje na svijetu i vojne sile zbog koje su amerikanci Kinu proglasili najvećom prijetnjom njihovoj poziciji prve svjetske supersile.

Kineski premijer zato je i dobio status gosta na razini američkog predsjednika, osiguranje na razini ruskog predsjednika i darove kakve nisu dobili ni Rus ni Amerikanac.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali koliko je velika i važna Kina i koliko nam je stalo da na Kineze ostavimo što bolji dojam ipak najbolje govori činjenica da se naš premijer prvi put od posjeta Papi pred stranim državnicima odlučio pokazati sa svojom šarmantnom suprugom Anom. Koju je jedino RTL snimio u šetnji Plitivicama s prvom damom Kine.

Svečani doček i crveni tepih za drugog čovjeka Narodne Republike Kine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NIkad veća gužva u Banskim dvorima - iz najmnogoljudnije zemlje na svijetu stiglo je 250 delegata - ali i stotinjak novinara koji su pratili svaki njihov korak. 

Andrej Plenković darove neće morati prijaviti Povjerenstvu za odlučivanje o sukoba interesa jer od 500 kuna sigurno nisu skuplji - dobio je košarkašku loptu i dres.

A, kako je na twitteru kasnije napisao HDZ - premijer je gostu uzvratio lijepim uzdarjem. 

"ùzdārje - dar koji se dobiva kao uzvrat za dobiven dar."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za uzdarje je Li Keqiang dobio mogometnu loptu s potpisima reprezentacije, ali i - električni bicikl Mate Rimca, poduzetnika koji upravo u Kini gradi tvornicu električnih baterija. Kineski premijer ga je htio provozati, ali je prostorija bila mala.

Cijeli je susret, pa i izložba u Klovićevime dvorima prošao u odličnom raspoloženju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam rekao da bi bilo dobro da ne pada kiša. On mi je obećao da će stupiti u kontakt s Bogom i zamoliti ga da tako pomogne prijateljstvo Kine i Hrvatske", rekao je Li Keqiang, kineski premijer.

Kao i većini Kineza - asocijacija na Hrvatsku i premijeru je - Igra prijestolja. 

"Čuo sam da je ovo zadnja epizoda, ali baš prije krajnje epizode mi dolazimo u Dubrovnik. Naša suradnja nije Game of Thrones, nego istinska suradnja za zajednički interes", poručio je kineski premijer.

Nakon prvog, drugo brdo

Nakon prvog, drugo brdo. Na Pantovčaku je jednog od najvažnijih ljudi iz azijske velesile primila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kineze su dočekali nasmijani političari - ne i kineske zastave. U Zagrebu se vijorila tek jedna - ispred Banskih dvora. A svi se sjećaju kako je Zagreb izgledao za posjete  Vladimira Putina 2007. godine i Georgea Busha 2008.

Iz vlade su nam objasnili - prema prokolu - zastave se postavljaju kad dođe predsjednik, ne premijer. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI:

Ali zato je osiguranje bilo na visini. 900 temeljnih, interventnih, krim, specijalnih i graničnih policajaca u složenoj sigurnosnoj operaciji. S krovova su vrebali i snajperisti.  Zavarivani su bili i šahtovi baš kao i za vrijeme posjeta Ivana Pavla drugog, Aleksandra Vučića. Grad je zbog Kineza bio pod okupacijom. 

A RTL jedini ima i snimke druženja dviju prvih dama, koje su dan provele na Plivitčkim jezerima. Supruga kineskog premijera uživala je s Anom Maslać Plenković, koju je javnost rijetko imala priliku vidjeti. 

Specijalci i helikopteri obljetali su Ličku kuću gdje su dame jele sir škripavac i teletinu ispod peke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važan iskorak u gospodarskom i vanjsko-političkom smislu

Posjet kineske delegacije nije samo protokol, već važan iskorak u gospodarskom i vanjsko-političkom smislu - smatra Luka Brkić

Stvarno je značajan za jednu malu Hrvatsku s obzirom da otvara mogućnosti od digitalizacije do poljoprivrede i znanstvene suradnje", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika se kineska delegacija večeras preselila u Dubrovnik, naravno nisu svi stalni u jedan hotel. I tamo ih je dočekala jaka policijska prisutnost. 

"Mi proizvodimo vjetroturbine. Imamo suradnju s Hrvatskom i već smo investirali u vjetroelektranu u Senju", kaže Jing Shaolong, kineski gospodarstvenik.

"Mislim da će suradnja između Kine i Europe biti sve veća i veća, i da će biti mnogo poslovnih prilika", poručio je.

Pelješki most, svojevrsni pilot projekt kineskih ulaganja u Eu, Kinezi će posjetiti sutra. Nakon što dobro odmore u gradu gdje je snimana Igra prijestolja.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo