komentar zorana šprajca / Vijesti iz Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca: Hrvati se svađaju sami sa sobom dok se Srbi i Slovenci vole više nego ikad prije

Hrvati se svađaju sa Srbima, ali Hrvati se svađaju i sami sa sobom dok se Srbi i Slovenci vole više nego ikad prije

1.2.2018.
21:52
VOYO logo

Na početku, vijesti iz Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Slovenci se svađaju s Hrvatima, Hrvati se svađaju sa Srbima, ali Hrvati se svađaju i sami sa sobom dok se Srbi i Slovenci vole više nego ikad prije. 

Srpska i slovenska Vlada tako su u Brdu kod Kranja imali zajedničku sjednicu, a sa sjednice hrvatske Vlade poslane su oštre poruke i jednima i drugima na toj slovensko-srpskoj sjednici. Pa je onda održana i zagrebačka sjednica hrvatske predsjednice i hrvatskog premijera koji se pak svađaju oko toga treba li Srbima slati oštre poruke ili ih treba zvati u Hrvatsku.

Sastanak državnog vrha na kojemu je uz predsjednicu i premijera nazočio i predsjednik Sabora održan je u nevjerojatnoj tajnosti, cijeli dan novinari nisu mogli doznati ni kad će se sastati ni gdje će se sastati, ali RTL je uspio doznati i snimiti da su se sastali na Pantovačku u Uredu predsjednice, sastanak je počeo u 17 sati i trajao je  više od tri sata, dakle imali su si premijer i predsjednica vjerojatno puno toga za reći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uživo s Pantovčaka javio nam se i naš reporter PetarPanjkota koji nam je objasnio kako je misteriozan sastanak na Pantovčaku bez razloga tajanstven, kako je snimateljima trebao biti dopušteno snimanje početka sastanka jer se radi o državnom vrhu te da je njihovo općenito priopćenje 'Razgovarali smo o redovitim unutarnjim i vanjskopolitičkim temama' - jasan pokazatelj da su trzavice između predsjednice i premijera sve vidljivije.

S iste sjednice Vlade, gotovo u istom dahu, premijer je odapeo kritike i Beogradu i Ljubljani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo se događa isključivo zato što je Slovenija krenula jednostranim putem raditi ono što nije niti u duhu dobrosusjedastva niti u skladu s međunarodnim pravom. Svjedočili smo isto tako i ovoj izložbi u New Yorku koju je organizirala Srbija gdje se pokušalo instrumentalizirati ovu temu, staviti i poveznicu između današnje Hrvatske i NDH.
Nećemo dopustiti nikakvo instrumentaliziranje ovih tema koje bi današnju Hrvatsku portretirali u negativnom kontekstu", poručio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

No, premijer ni riječju nije spomenuo trenutnu top političku temu - poziv predsjednice u službeni posjet srpskom predsjedniku Aleksandru Vučiću. Zato potpredsjednik Vlade i šef Sabora očekuju da se Vučić osvrne na ove svoje poruke iz 90-ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VIŠE PROČITAJTE:

"Ono što je govorio sigurno nije dobro. Jasno je da trebamo gledati u budućnost, ali je minimum isprika", izjavio je Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujem da će se gospodin Vučić na određen način očitovati o tome kakva je bila njegova uloga u 90-ima tijekom velikosrpske agresije", kazao je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.

Vučić sve izjave iz Hrvatske dobro sluša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako hrvatska država i pored poziva predsjednice hoće da kaže da nisam dobrodošao, hvala, da ne žele da razgovaraju – hvala. Ne pada mi na pamet da podilazim bilo kome, da se dodvoravam bilo kome", jasno je poručio predsjednik Srbije.

Za zbunjujuću situaciju oko poziva Vučiću oporba krivi i Pantovčak i Banske Dvore.

"Očigledno među njima ne postoji dovoljna razina kordinacije kako bi mogli ovako složen i osjetljiv posjet kvalitetno pripremiti", smatra Joško Klisović (SDP), potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim se slaže i bivši diplomat i ambasador u Rusiji.

"Stoga je opravdano očekivati da, kad je riječ o važnim potezima, a osobito o iznenađujućim potezima kao što je poziv predsjedniku Vučiću da dođe u Hrvatsku, da su se čelnici dogovorili o tome prije nego je vijest objavljena", kazao je Božo Kovačević, bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koordinacije im nedostaje od prvog dana. Premijer tako nije pojma imao o lanjskom novogodišnjem predsjedničinu putu u SAD.

"To što smo sukreatori, što vodimo vanjsku politiku ne znači da se baš o svakom razgovoru moramo unaprijed konzultirati", izjavio je premijer 5. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica je očito krenula svojim vanjkospolitičkim smjerom -  zbližavanjem sa zemljama Višegradske skupine, pa i posjetom Vladimiru Putinu. A valja podsjetiti - svo troje čelnih ljudi u državi politički je stasalo u diplomaciji.

"Činjenica da smo naš nas troje tu danas dovoljno govori o tome da li vam je prednost ili mana ako imate diplomatsko iskustvo. Što mislite?, izjava je premijera 25. kolovoza prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zlobnici bi mogli reći i ovako - diplomati su uspješni kad političari vode uspješnu politiku. I mislim da je vrijeme da naši diplomati napokon postanu političari", rekao je bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji Kovačević.

Istodobno, između Srba i Slovenaca vlada idila. Tako bi se mogla opisati zajednička sjednica Vlada hrvatskih susjeda u Brdu kod Kranja. Najteži test za odnose dviju država bilo je...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Finale košarke u Istanbulu. Ja sam mu rekla pred samu utakmicu da, ukoliko to budemo preživjeli kao prijatelji da ćemo i sve ostalo. Mi smo to preživjeli, ja vam čestitam i ovaj put na pobjedi, ali nećemo se dati sljedeći put", kazala je Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije.

Šanse za zajedničku sjednicu hrvatske i bilo koje od ovih dviju vlada trenutačno se čine nepostojećima. Kao uostalom i sjednica hrvatske Vlade na kojoj bi sudjelovala i hrvatska predsjednica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo