ZAMALO TRAGEDIJA / VIDEO U Zagrebu zakazala signalizacija preko pruge. Vlak prolazi, a rampa dignuta. 'Strojovođa iznenađen, kočio je'

Image
Foto: Čitatelj / Danas.hr

Iz Hrvatskih željeznica su poručili da je nepoznata osoba slomila polubranik. Kvar je uklonjen nedugo nakon očevida, a to se vrijeme željeznički promet odvijao se u kolodvorskom razmaku, odnosno vlakovi su vozili jednim kolosijekom te su iz tog razloga, u tom vremenu zabilježena manja kašnjenja vlakova, tvrde.

5.7.2023.
14:45
Čitatelj / Danas.hr
VOYO logo

Na dosta frekventnom pružnom prijelazu između zagrebačkih naselja Sopnice i Dubrave prošlog je petka zakazala prometna signalizacija, doznaje Danas.hr od uznemirene čitateljice. Dok je vlak prolazio rampa nije bila spuštena, semafor nije svijetlio niti su se čuli zvučni signali upozorenja koji trebaju upozoriti vozače da je vlak blizu.

Snimke vlaka koji prolazio dok kolona vozila stoji na prijelazu poslala nam je čitateljica. Sve je snimio njezin prijatelj s kojim se tada trebala vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POLICIJA OBAVLJA OČEVID /

FOTO Nova smrt na hrvatskim željeznicama. Vlak pregazio žensku osobu u Đurđevcu

Image
POLICIJA OBAVLJA OČEVID /

FOTO Nova smrt na hrvatskim željeznicama. Vlak pregazio žensku osobu u Đurđevcu

"Pukom srećom, vozač (prvog op.a.) auta je stao i tako izbjegao katastrofalnu nesreću", prepričava nam. Ostala je u šoku jer je malo nedostajalo da se dogodi tragedija. "Mogla je poginuti nečija obitelj ili više njih", smatra jer i sama tamo svaki dan prolazi sa svojom djecom.

Prepričava nam da se strojovođa vlaka koji se približavao prijelazu iznenadio te je počeo naglo kočiti kad je shvatio da je rampa dignuta. Nakon nemilog događaja kontaktirala je Hrvatske željeznice mailom, no do sada nije dobila nikakav odgovor stoga se odlučila obratiti medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S jedne strane želi upozoriti druge sugrađane na opasnost koja vreba na prijelazu preko kojeg redovito prolaze, a isto tako želi i da se ovaj slučaj ispita i sankcioniraju odgovorni.

Oko ovog slučaja smo se obratili Hrvatskim željeznicama čiji komentar prenosimo u cjelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dana 30. lipnja na željezničko-cestovnom prijelazu Retkovec 1, km 432+393 pruge M102 Zagreb Gl. Kol. – Dugo Selo, došlo je do loma polubranika od strane nepoznate osobe. Nakon očevida policije stručne službe HŽ Infrastrukture uklonile su kvar u 17.50 sati. Za to vrijeme željeznički promet odvijao se u kolodvorskom razmaku, odnosno vlakovi su vozili jednim kolosijekom te su iz tog razloga, u tom vremenu zabilježena manja kašnjenja vlakova.  

Važno je i ovaj puta naglasiti da sigurnost svih sudionika u prometu, kako u cestovnom tako i u željezničkom prometu, nije bila ugrožena. U situacijama kao što je bila ova, u slučaju kvara na uređaju polubranika, željeznički promet se odvija u skladu s propisima upravitelja željezničke infrastrukture, odnosno sukladno Pravilniku o načinu i uvjetima za sigurno odvijanje i upravljanje željezničkim prometom (Narodne novine broj 107/2016). Promet se odvija na način da strojovođa postupa sukladno članku129. Pravilnika na način da „strojovođa prije nailaska na ŽCP osiguran uređajem mora zaustaviti vlak i nakon što se uvjeri da sudionici cestovnog prometa ne prelaze preko ŽCP–a, nastaviti vožnju brzinom do najviše 10 km/h dok čelo vlaka ne prijeđe preko ŽCP–a te nakon toga nastaviti vožnju najvećom dopuštenom brzinom“.

HŽ Infrastruktura već dulje od 20 godina provodi edukativno-preventivnu akciju »Vlak je uvijek brži« kako bi sve sudionike u prometu upozorila na opasnosti koje prijete ukoliko se ne poštuju prometni propisi, signalizacija. Dosadašnja međunarodna praksa pokazala je da je najučinkovitiji način promjene ponašanja sudionika u prometu edukacija, isticanje rizika i upozoravanje na kobne opasnosti neopreznoga kretanja uz prugu, prelaženja pruge na mjestima koja za to nisu previđena, na tzv.divljim prijelazima, ili kao u ovoj situaciji pri lomovima polubranika. Na željezničko-cestovnim prijelazima upravo je najveći broj nesreća događa na prijelazima s najvišim stupnjem osiguranja, dakle na prijelazima osiguranima signalno-sigurnosnim uređajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličnih situacija lomova polubranika/branika tijekom 2022. godina na željezničkoj mreži RH zabilježeno je čak 442. Budući da su polubranici/branici na ŽCP-ima u većini slučajeva u većini slučajeva lome nestrpljivi i nesavjesni vozači u cestovnome prometu neposredno prije prolaska vlaka zbog kojega su polubranici i spušteni, svaki takav lom može se promatrati kao izbjegnuta nesreća. Materijalna šteta počinjena HŽ Infrastrukturi zbog lomova polubranika u 2022. godini procijenjena je na 83 tisuće eura, dok su moguće nesreće zbog nepoštivanja prometne signalizacije,  s ljudskim stradanjima, nemjerljive", poručili su.

POGLEDAJTE VIDEO: Kod Zagreba zakazala signalizacija preko pruge. Vlak prolazi, a rampa dignuta. 'Strojovođa se iznenadio'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo