misterij i dalje traje /

VIDEO Policija skuplja padobrane koji su pali nedaleko bespilotne letjelice. Na terenu traje očevid, stigao i ministar Banožić

Image
Foto: Marko Šarić/Luka Stanzl /Pixsell

Letjelica je provela sedam minuta u hrvatskom zračnom prostoru. Otvorili su se padobrani koji i inače služe za njeno slijetanje

11.3.2022.
15:12
Marko Šarić/Luka Stanzl /Pixsell
VOYO logo

Dva padobrana koja pripadaju bespilotnoj letjelici koja se srušila kraj Studentskog doma Stjepan Radić također su pala u blizini jezera Jarun. 

Jedan od padobrana zapeo je na krošnji stabala. Policija je tijekom dana pokupila padobran.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu je na mjesto pada same bespilotne letjelice stigao ministar obrane Mario Banožić

Image
Foto: Luka Stanzl /Pixsell

(Luka Stanzl /Pixsell)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, bespilotna letjelica sovjetskog tipa pala je u četvrtak oko 23 sata u neposrednoj blizini studentskog doma, sportskog objekta Mladost te restorana. 

Prema službenim informacijama, stigla je preko Mađarske u čijem je zračnom prostoru bila 40 minuta, a sedam minuta u hrvatskom zračnom prostoru.

Ministar Banožić danas je rekao: 

"Zatvorili smo cijeli prostor, reagirala je i vojna policija. U suradnji smo s NATO-om i susjednim državama. S tim ciljem je od jutros, krenuli smo u dva pravca. Nastavlja se kriminalističko istraživanje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sada i ukrajinska i ruska strana odbijaju preuzeti odgovornost za vlasništvo letjelice koja je proizvedena u sovjetsko vrijeme i namijenjena je prije svega za špijunažu, a ne borbenu svrhu. 

Pogledajte video mjesta na kojem je zapeo padobran:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Video: Pixsell, Luka Stanzl)

Prema riječima stručnjaka, ona je bila i "umirovljena", ali su je Ukrajinci ponovno počeli upotrebljavati posljednjih nekoliko godina. 

Više stručnjaka ocijenilo je da je sramota za NATO da je takav tip letjelice prošao oko 900 kilometara NATO zračnog prostora, a da se nije reagiralo.

Pogledajte video policije koja skuplja jedan od dva padobrana koja su pala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Izvor: Pixsell; Marko Šarić)

Analitičar Igor Tabak za RTL.hr rekao je kako je smisao letjelice da obavi posao, potom se istom rutom vrati te se onda padobranom spusti na "svoj" teritorij. No ova letjelica nije se vratila, a prema riječima pilota Ivana Selaka za RTL.hr, očito je da je potrošila svo gorivo jer pri padu nije došlo do zapaljenja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo