Potpuni cirkus / VIDEO Ovo je slika i prilika Sabora: Oporba lupa po klupama, ne dozvoljava Plenkoviću da dođe do riječi

Image
Foto: Screenshot Saborska TV

Lupanjem po klupama, saborska je oporba nastojala prekinuti Godišnje izvješće Vlade koje podnosi premijer, nezadovoljna što je predsjedavajući Željko Reiner prekinuo njenu namjeru da stalnim zahtjevima za stankama 'razvuče' vrijeme do premijerova izvješća. Premijer je odustao od govora, prekrižio ruke i sa smiješkom sve popratio

24.10.2023.
12:31
Screenshot Saborska TV
VOYO logo

Plenković je ušao u Sabor i htio krenuti govoriti. No, onda je Suverenist Marijan Pavliček zatražio stanku, ali mu je Reiner poručio da je zakasnio zbog čega su oporbenjaci lupkali pločicama po klupama.

"Dao sam riječ predsjedniku Vlade, možete tražiti stanku nakon toga. Ako mislite da sam pogriješio, tužite se Odboru za Ustav i Poslovnik", poručio je Reiner oporbi pa je nastao kaos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lupanjem po klupama, saborska je oporba nastojala prekinuti Godišnje izvješće Vlade koje podnosi premijer, nezadovoljna što je predsjedavajući Željko Reiner prekinuo njenu namjeru da stalnim zahtjevima za stankama "razvuče" vrijeme do premijerova izvješća. Premijer je odustao od govora, prekrižio ruke i sa smiješkom sve popratio.

Na kraju je premijer ipak progovorio, unatoč kaosu u sabornici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponašajmo se demokratično, vaša opstrukcija nema smisla, lupanjem po klupama nećete ništa postići, rekao je Reiner oporbi, no ona je nastavila sa lupanjem i dovikivanjem, a premijer sa svojim izvješćem, praćen nikad viđenim prizorima u sabornici u 30 i nešto godina modernog parlamentarizma.

Premijerov jednosatni govor jer on je govorio dok su ovi lupali, cijelo vrijeme je bio popraćen neprestanim lupanjem po klupama, stvarajući nesnosnu buku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vladajući su im odgovorili dugotrajnim pljeskom kojim su ispratili premijerov govor.

„Čestitam ovim lupetalima koji su pokazali što je primitivizam u Saboru“, zaključio je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A o čemu je premijer govorio dok mu je oporba lupala?

Govorio je o budućim prioritetima Vlade,te kako je Vladin cilj da do 2028. prosječna minimalna neto plaća premaši 800 eura, a prosječna neto plaća 1.600 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao četiri važna prioriteta koja će u narednom razdoblju biti u središtu javnih politika Vlade istaknuo je demografsku revitalizaciju, digitalnu transformaciju, dekarbonizaciju i obrazovanje, istaknuo je

"Demografska revitalizacija je strateško pitanje hrvatske budućnosti" rekao je premijer podnoseći Saboru Godišnje izvješće Vlade, svojevrsno 'izvješće o stanju države i nacije', praćen neprestanom bukom koju je stvarala oporba neumorno lupajući po klupama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je Vlada do sada triput povećavala rodiljne i roditeljske potpore (s 353 na 995 eura) koje sad iznose gotovo tisuću eura te najavio da će pravo na doplatak za djecu odsad imati sva kućanstva čiji mjesečni dohodak po članu obitelji ne prelazi 618 eura, umjesto dosadašnjih 309 eura.

"Zahvaljujući tome, broj djece koje će imati pravo na doplatak udvostručuje se i podiže na 511 tisuća" rekao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je i da će Vlada uskoro predstaviti Strategiju demografske revitalizacije za naredno desetljeće.

Plenković je istaknuo i da je prosječna stopa gospodarskog rasta u zadnje tri godine trebala bi dosegnuti 7,6 posto, po čemu je Hrvatska treća u Europskoj uniji iza Irska i Malte.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj nam je da sve škole prijeđu na rad u jednoj smjeni

Premijer, koji se nije dao omesti oporbenom bukom govorio je i kako je Vlada među svoje zadaće 'upisala' i prelazak svih škola na rad u jednoj smjeni, te još već obuhvat djece vrtićima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

" Do 2026. želimo da najmanje devetero od desetero djece ima svoje mjesto u vrtiću te ćemo ulaganjima u izgradnju i opremanje vrtića osigurati dodatnih 39 tisuća mjesta. Do kraja prošle godine uložili smo265 milijuna eura u izgradnju ili obnovu čak 498 vrtića", rekao je.

Rekao je da je za prelazak svih škola na rad u jednoj smjeni iz više izvora (EU) osigurana milijarda i pol eura. U kojem će to roku biti, nije precizirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ističući kako su reforma obrazovanja i razvoj ljudskih potencijala ključan element razvoja Hrvatske, izvijestio je kako su ukupna izdvajanja za znanost i obrazovanje povećana za 85 posto, odnosno za 1,6 milijardi eura.

Evo kako je to izgledalo u prvih deset minuta otkako je Plenković krenuo s govorom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo