VIDEO: / Novim ZOR-om do smanjenja radničkih prava

Novi prijedlog Zakona o radu zasigurno neće donijeti nova zapošljavanja jer fleksibilizacija tržišta rada ide na štetu radnicima.

8.4.2014.
9:21
VOYO logo

Po dosadašnjem ZOR-u puni radni tjedan dopušta 40 radnih uz 8 prekovremenih sati, dok novi prijedlog ZOR-a predviđa 56, odnosno 60 radnih sati tjedno. No, proteklog tjedna nakon dogovora sindikalnih središnjica i Hrvatske udruge poslodavaca s Vladom, došlo je do "popuštanja" zahtjevima sindikata te je dogovoreno da poslodavci mogu produljiti radno vrijeme do 50, odnosno 60 sati tjedno ako je to dopušteno kolektivnim ugovorom.

Novim ZOR-om nezaštićeni ostaju i radnici koje zapošljavaju agencije za privremeno zapošljavanje. Do sada su oni mogli biti zaposleni na maksimalni rok od godinu dana, a novim prijedlogom se taj rok povećava na tri godine. Prema posljednjim dogovorima, agencijskim radnicima su izjednačena prava s pravima radnika na određeno, ali rok od 3 godine ostaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog novog ZOR-a ne previđa ni smanjenje korištenja ugovora o radu na određeno vrijeme. Umjesto da bude prijelazni oblik zapošljavanja, rad na određeno vrijeme u predloženim izmjenama dopušta poslodavacu održavanje niske razine radničkih prava. Sam radnik ostaje ucijenjen, jer nikada neće znati hoće li mu ugovor po isteku biti produžen. Pregovori o tome i ostalim spornim pitanjima iz novog ZOR-a se nastavljaju.

Na koji će način nove izmjene ZOR-a utjecati na radnike i radnice govore sugovornice u video prilogu. //www.youtube.com/embed/J17wAorIp50

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo