POD KRINKOM SATIRE / Video digao na noge Srbiju, a uskoro bi se nešto takvo moglo pojaviti i kod nas: 'Čudio bih se da ne bude i toga'

Mitrović, blizak srbijanskom predsjedniku, deep fake videima se obrušio na oporbu, a to je samo vrh sante koju nova tehnologija pruža

22.8.2023.
23:04
VOYO logo

Pod opravdanjem satire,  nova TV emisija Željka Mitrovića, prilično bliskog Aleksandru Vučiću, koristi umjetnu inteligenciju kako bi se obračunala s oporbom.

Uz pomoć umjetne inteligencije, gledatelji će moći vidjeti aktualne i bivše političare kako u studiju govore stvari koje nikad nisu rekli.   "Oprostite, je l' neće dugo ova emisija? Nešto mi se prispavalo. Malo pre se probudih, a spavao sam samo 15 godina", riječi su stavljene usta bivšem srbijanskom predsjedniku Borisu Tadiću. Oporba najavljuje tužbe, struka zgrožena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobito jer je problem puno širi od jedne srpske emisije, i najavljuje puno veće mogućnosti zloupotrebe.

"Danas je tehnologija napredovala da je svima dostupno upravo da to naprave. S nekom malo boljom grafičkom karticom i osobnim računalom, može bilo koji izgenerirati, ako ima dovoljno slika od osobe, može izgenerirati video", govori  za RTL Direkt tehnički direktor IT tvrtke Vlatko Košturjak, prenosi Danas.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KRAĐA IDENTITETA /

Pokazala kako umjetna inteligencija može razotkriti preljubnika, no pritom je otkrila i puno veću opasnost

Image
KRAĐA IDENTITETA /

Pokazala kako umjetna inteligencija može razotkriti preljubnika, no pritom je otkrila i puno veću opasnost

A na zloupotrebu deep fake tehnologije u Hrvatskoj, nažalost,  teško da ćemo dugo čekati. "Ja bi se čudio da sada u ovih narednih gotovo dvije godine u kojima ćemo izvrtjeti sve moguće izbore u Hrvatskoj od lokalnih do europskih da ne bude i deep fakea. Doista bi se čudio da s neke nepoznate adrese jednom po društvenim mrežama se pojavi, ne znam, izjava Plenkovića na ekavici ili ne znam kakva ludorija može pasti na pamet za Peđu Grbina", govori novinar i komentator Jasmin Klarić.

Jedina obrana je provjeravanje i zdrav razum

Europa i Hrvatska tek izrađuju zakonski okvir, a jedina obrana je medijska pismenost i zdrav razum. "Ne bi se ograničio na nekakav set pravila nego bi više pozvao na dodatnu provjeru. Na pregledavanje iz više različitih izvora, na zaista kritično razmišljanje kada konzumiramo bilo kakav sadržaj i na kraju da se poslužimo zdravim razumom i nekom unutrašnjom intuicijom i da kažemo ok, ovo mi djeluje dobro, ovo mi djeluje sumnjivo", zaključuje savjetnik za informacijsku sigurnost Svan Hlača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo