'NATO NIKADA NIJE BIO SNAŽNIJI' / Poruka viceadmirala s nosača zrakoplova iz Splita koja će odjeknuti Rusijom: 'Spremni smo otići bilo kamo!'

Image
Foto: N1/Screenshot

Viceadmiral Curt Renshaw je s američkog nosača zrakoplova koji je usidren u Splitu komentirao situaciju u NATO-i i krizu u Ukrajini

14.2.2022.
16:11
N1/Screenshot
VOYO logo

Američki nosač zrakoplova USS Harry S. Truman stigao je proteklog tjedna u Split u sklopu NATO vježbi na Jadranu pod nazivom Neptune Strike 2022. Viceadmiral Curt Renshaw je upravo s Trumana komentirao za N1 televiziju ulogu NATO-a, ali krizu u Ukrajini.

"Saveznicima šaljemo poruku da NATO savez nikad nije bio snažniji. Naša sposobnost da se prebacimo s američke kontrole na zapovjednu strukturu NATO-a dokazuje koliko je ova organizacija agilna i koliko blisko svi surađujemo. Tijekom vježbe Neptune Strike 2022 surađivali smo s 21 zemljom partnericom u okviru NATO-a. Držim da je vrlo impresivno što smo se toliko brzo prilagodili i, ponavljam, dokazuje koliko je Savez snažan", rekao je Renshaw.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i da mogu trenutno djelovati. "Jedna od najvećih prednosti udarnih skupina nosača naša je izuzetna agilnost, možemo se kretati posvuda po moru, naši avioni mogu uzletjeti s bilo kojeg mjesta na moru. 'Plug and play' informatički je termin, ali i na nas se može primijeniti, možemo se priključiti koalicijskim snagama bilo gdje na svijetu", objasnio je viceadmiral.

Prvi put nakon Hladnog rata

Dodao je kako su u sklopu vježbi Neptune Strike 2022 imali mogućnost djelovati na moru s Hrvatskom ratnom mornaricom, ali i koristiti se hrvatskim zračnim prostorom. “Spremnost NATO-a odnosi se na naše sposobnosti u pogledu pomorske sigurnosti, na spremnost da možemo obraniti naše zemlje partnerice. Dakle, što više surađujemo, to dolazi do veće razine integracije kolektivne snage i sposobnosti svake zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je prvi put nakon Hladnog rata da je američki nosač aviona stavljen pod zapovjedništvo NATO-a.

"Držim da je važno da udarne skupine nosača aviona NATO-a obučene su i spremne djelovati bilo gdje i u bilo kojem trenutku. Vrlo je impresivno što je NATO uspio glatko preuzeti zapovjedništvo nad nama. To se nije dogodilo slučajno, već niz godina traju pripreme. Izveli smo vojnu vježbu u listopadu, nekih tjedan dana surađivali smo s NATO-om, u slučaju da se dogodi ovakvo što. Nismo znali da će se dogoditi tako brzo", rekao je Renshaw dodavši kako su trenutačno opet pod zapovjedništvom SAD-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo govoriti o tome kamo idemo dalje, ali spremni smo otići bilo kamo", ustvrdio je.

Image
JEDAN OD NAJVEĆIH NA SVIJETU /

Američki nosač aviona na nuklearni pogon uplovio u hrvatske vode: Dugačak je 300 metara, a usidrit će se u Splitu

Image
JEDAN OD NAJVEĆIH NA SVIJETU /

Američki nosač aviona na nuklearni pogon uplovio u hrvatske vode: Dugačak je 300 metara, a usidrit će se u Splitu

'Spektakularan posao Hrvatske'

Renshaw je komentirao i ulogu Hrvatske u NATO-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska nam je već 13 godina sjajan partner i mislim da su obavili spektakularan posao. Doista ohrabruje što svaka članica NATO-a posjeduje nešto malo drukčije što nudi Savezu. Sudjelovanje ovih brodova bilo je vrlo dobrodošlo i mislim da je svima bilo na obostranu korist. Isto tako, mogućnost da djelujemo u zraku uz združenu taktičku kontrolu leta bila je vrlo impresivna. Sustav je izuzetno integriran. Zapravo, malo sam se i iznenadio gledajući unatrag, imamo tako dobar odnos s Hrvatskom da se čini kako smo već dugo partneri, a NATO aspekt uvijek osnažuje to partnerstvo", objasnio je.

Karakteristike ovog broda su izvanredne: 90 aviona, više od 5000 članova posade, od ljudi zaduženih za nuklearni reaktor do održavanja. Posada je na neki način nagrađena uplovljavanjem u splitsku luku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina članova naše posade prije ove ture nije bila na dopustu u luci. Ovo je naš drugi posjet luci, uzbuđeni su zbog upoznavanja drugih kultura. Konstantno su na mobitelima, razgovaraju sa svojim obiteljima, govore im gdje su i što rade. Mislim da je ovo za njih vrlo pozitivno iskustvo. Prošli smo put pristali početkom siječnja u Grčkoj", rekao je Renshaw.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo