'Cerarova pobjeda' /

Vesna Pusić u RTL Direktu: 'Izlazak Hrvatske iz arbitraže je doprinio da ne budemo prevareni, obje strane mogu prihvatiti sadržaj odluke'

'Mislim da se danas ipak nešto dogodilo. Moguće je s jedne strane to interpretirati kao dogovor, do kojeg će morati doći, a s druge strane Slovenci mogu reći da je to implementacija arbitražne odluke', kazala je bivša ministrica vanjskih poslova

19.12.2017.
22:40
VOYO logo

Može li u cijelom hrvatsko-slovenskom sporu uopće doći do ikakvog sporazuma ili smo jednoastavno osuđeni na ovo milenijsko nadmudrivanje oko par hektara mora i kopna razgovarali smo s Vesnom Pusić bivšom ministricom vanjskih poslova čija je Vlada izašla iz Arbitražnog sporazuma na koji se poziva Slovenija.

Gospođo Pusić, je li izlazak iz arbitraže zapravo bio greška?
Ne, nije bio greška, bio je nužan. Donekle je fokusirao arbitražne suce jer su se prije otkrivanja prevare pokazivali neki simptomi da nešto nije u redu. Međutim, nije se moglo točno ustanoviti što. Nakon što je bio objavljen taj pokušaj prevare, zbog kojeg su dvije osobe iz slovenske ekipe dale ostavke, bilo je jasno što se dogodilo. Stav Hrvatske u tom trenutku je doprinio da se od bilo kakvih drugačijih namjera koje nisu lege artis, apsolutno odustane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arbitražna odluka zapravo više ide na ruku Hrvatskoj nego Sloveniji, na kopnu smo sve dobili, a na moru nismo toliko izgubili koliko su Slovenci htjeli?
Ne bih to tako gledala. Mislim da je toj činjenici doprinio stav Hrvatske o izlasku. Treba držati na umu da puno problema ili tobože problema s granicom na kopnu nije stvarno, nego su naknadno kreirani. Ključno pitanje je famozni junction, kojeg smo mi zaboravili jer je dobro prošao u ovome. Mislim da je mogao proći drugačije da Hrvatska nije zauzela čvrstu poziciju. Junction je bio ključno pitanje, radi se o prolazu do međunarodnih voda. Ideja je bila da se uzme komad hrvatskog teritorijalnog mora i pretvori u međunarodne vode. Dogodilo se da je hrvatsko teritorijalno more ostalo hrvatsko, a slovenska i sva druga plovila kroz njega imaju pravo proći.

Mi sad to priznajemo, a ne priznajemo...
Mi smo formalno izašli iz arbitraže. Međutim, po staroj Shakespearovoj "ruža pod bilo kojim imenom još uvijek jednako lijepo miriši", vi uvijek jedan sadržaj, ne proceduru, ako je prihvatljiv, možete ga prihvatiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali slovenska strana očito inzistira da Hrvatska mora prihvatiti proceduru, kako izaći iz tog začaranog kruga?
Oni to po mom mišljenju mogu zvati tako, a mi to možemo zvati drugačije. Tome će trebati nešto dodati, vjerojatno nešto vezano na prava ribarenja i druge elemente. Ja sam čula dosta pesimističnu interpretaciju da su oni sjedili i dogovarali se, a da se nisu ništa dogovarali. Moj dojam, po načinu na koji su to prezentirali, a jedan i drugi imaju svoju političku publiku, je da bi Cerar ovo mogao pretvorio u svoju ozbiljnu pobjedu. Jer može reći da su oni prije njega stvorili problem, a da ga je on riješio.

Je li Karl Erjavec dio problema?
On je nužan u toj koaliciji s Cerarom, a ta koalicija sad završava. Bio je na čelu ministarstva čija je zaposlenica bila upletena u kršenje arbitražnog postupka, što zaista nije bilo u slovenskom interesu i to će mi ostati tajna zašto su to radili.

Po vama nešto se danas dogodilo, ovo nije pat pozicija, status quo?
Mislim da se nešto danas dogodilo. Moguće je s jedne strane to interpretirati kao dogovor, do kojeg će morati doći, a s druge strane Slovenci mogu reći da je to implementacija arbitražne odluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo