Iz Ljubljane stiglo pismo s vrlo čudnim zahtjevom

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec odgovorio je svojoj hrvatskoj kolegici Vesni Pusić na njezino pismo u kojemu je predložila da se zajednički obrate Banci za međunarodne nagodbe u Baselu.

11.10.2012.
21:23
VOYO logo

Erjavec se slaže s njezinom inicijativom, ali zahtijeva da hrvatska vlada prije toga povuče punomoći na temelju kojih Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb vode postupke pred hrvatskim sudovima protiv Ljubljanske i Nove Ljubljanske banke.

"Povlačenje tužbi bio bi velik doprinos konačnom dogovoru o rješenju problematike Ljubljanske banke, a u Sloveniji bi bio i pravni temelj za početak parlamentarnog postupka ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s Europskom unijom", naveo je u pismu Erjavec a prenosi HTV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužbe protiv slovenskih banak vodi Hrvatska

Šef slovenske diplomacije u pismu dodaje da se tužbe protiv Ljubljanske banke i Nove Ljubljanske banke (NLB), koje na hrvatskim sudovima vode Zagrebačka banka i Privredna banka Zagreb uz punomoć hrvatskog Ministarstva financija, zapravo vode za račun Republike Hrvatske, jer je većina štediša već isplaćena u sklopu hrvatskoga javnog duga.

Prijedlogom da se sve proslijedi sudu u Baselu Slovenija i Hrvatska, navodi u pismu Erjavec, zapravo konačno potvrđuju stajalište da je pitanje Ljubljanske banke nastalo zbog raspada nekadašnje zajedničke države i da ga je zato potrebno rješavati unutar sukcesije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo