IZDANA UPOZORENJA /

'Otok' pogodila oluja Ashley. Prijete poplave, veliki valovi, prekidi struje i problemi u prometu

Image
Foto: Ilustracija: Profimedia

Olujni vjetrovi bi se trebali nastaviti do ponedjeljka ujutro

20.10.2024.
8:16
Ilustracija: Profimedia
VOYO logo

Oglašena su upozorenja na vjetrove i kišu u različitim dijelovima Ujedinjenog Kraljevstva nakon što je stigla prva imenovana oluja ove sezone. Oluja Ashley "vjerojatno" donosi prijetnju od ozljeda i mogla bi biti opasna po život, upozotio je Met Office. Cijela Škotska i Sjeverna Irska su pod žutim upozorenjem za vjetar.

Žuto upozorenje za sjeverozapad Škotske stupit će na snagu od 9 ujutro do ponoći uz upozorenje meteorološke službe da su "vjerojatne ozljede i opasnost po život zbog velikih valova i materijala s plaže koji će padati na obalne ceste, obale mora i posjede", piše Sky News.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meteorolog iz Met Officea Dan Stroud rekao je da će se "vrlo jake, jake bure" u nedjelju poklopiti s visokim proljetnim plimama, što bi također moglo rezultirati "vrlo velikim valovima".

Sjever Škotske ostat će pod žutim upozorenjem na vjetar od ponoći do 9 ujutro u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalje prema jugu izdano je žuto upozorenje za jugozapad Engleske i Južni Wales do nedjelje u podne uz prijetnju poremećaja putovanja s poplavama i mogućim prekidima opskrbe električnom energijom.

Stroud je rekao da će se olujni vjetrovi nastaviti do ponedjeljka ujutro, što znači da bi "srušeni ostaci i drveće" mogli utjecati na putnike početkom tjedna.

Image
TOPLIJE NEGO UOBIČAJENO /

U novom tjednu stabilnija strana jeseni, ali to ne znači sasvim sunčane prilike

Image
TOPLIJE NEGO UOBIČAJENO /

U novom tjednu stabilnija strana jeseni, ali to ne znači sasvim sunčane prilike

Izbjegavanje putovanja

Sudionicima u prometu u Škotskoj savjetuje se da izbjegavaju nepotrebna putovanja gdje god je to moguće. Nedjeljna godišnja utrka Great South Run u Portsmouthu, Hampshire, otkazana je zbog sigurnosnih problema povezanih s vremenom.

Škotska policija savjetovala je vozačima da "planiraju unaprijed i izbjegavaju nepotrebna putovanja gdje je to moguće" prije vjerojatno poremećaja na cestama, dok je Transport Scotland upozorio na moguća kašnjenja u javnom prijevozu, uključujući i trajektnu mrežu zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Meteorologinja Ellie Glaisyer rekla je: "U dijelovima zapadne Škotske mogli bi biti udari vjetra i do 128 km/h tijekom poslijepodneva".

Na web stranici Agencije za okoliš navedeno je 41 aktivno upozorenje na poplave u nedjelju ujutro, što znači da se očekuju poplave, i 132 upozorenja na poplave, što znači da su poplave moguće. Upozorenja uključuju više područja rijeke Severn, južnu obalu Cornwalla i estuarij Wye.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić prognozirao je da u Hrvatskoj slijede stabilniji dani uz jačanje anticiklone sa sjeveroistoka. Udaljava se i poremećaj iznad južne Italije, a snažna ciklona, oluja Ashley koja će udariti Veliku Britaniju, uglavnom će i ostati na sjeveru kontinenta.

POGLEDAJTE VIDEO: slijede nam stabilniji dani uz jačanje anticiklone sa sjeveroistoka:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
PFL
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo