Od Slavonije do Like / Veliko slavonsko srce: Kako bi pomogao djeci s invaliditetom u Senju, darovao im je jednog od svojih konja za terapijsko jahanje

Image
Foto: Konjički klub Ana

Konjički klub Ana dobio dva je, kako Jure kaže, prekrasna lipicanca koja su bila potpuno prilagođena terapijskim potrebama djece

11.2.2022.
17:00
Konjički klub Ana
VOYO logo

Samo pet minuta vožnje od centra Senja na oko 650 četvornih metara prostire se iza pomoćnog nogometnog igrališta Konjički klub Ana. Ova neprofitna organizacija osnovana u travnju 2013. godine s ciljem poticanja i razvijanja svih aktivnosti vezanih za provođenje programa terapijskog jahanja za djecu.

"Naša djeca su morala odlaziti na terapijsko jahanje u Rijeku i Zagreb, a to je nekih 100-150 kilometara pa smo odlučili osnovati konjički klub u Senju“, kazao nam je Jure Turina, predsjednik KK Ana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je terapijsko jahanje?

Terapijsko jahanje predstavlja već desetljećima priznatu i dokazanu metodu pomaganja djeci s posebnim potrebama, fizičkim ili mentalnim poteškoćama, da razviju i poboljšaju svoje vještine.

Najbolje ga je definirati kao liječenje uz pomoć konja i aktivnosti koje uključuju konje, a cilj mu je postizanje širokog spektra kognitivnih, fizičkih, emocionalnih, mentalnih, društvenih, obrazovnih i bihevioralnih ciljeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Konjički klub Ana

Izvor: Konjički klub Ana

Konji su izrazito društvene životinje i imaju veliku sposobnost percepcije i odražavanja onoga što im govori tijelo čovjeka. Učenjem kontroliranog i odgovarajućeg ponašanja dijete razvija jedinstvenu povezanost sa životinjom, što uvelike pomaže razvitku samopouzdanja, povjerenja, koncentracije, strpljenja itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znatan napredak može se postići kod velikog broja poremećaja, stanja i bolesti, kao što su mišićna distrofija, cerebralnu paraliza, Downov sindrom, smetnje s vidom i sluhom, autizam, multipleks sklerozu, ozljede mozga i ledne moždine, amputacije, poremećaje u učenju i poremećaje pozornosti s hiperaktivnošću (ADHD).

Imali su samo jednog konja za terapijsko jahanje

Svoje mjesto djeca s invaliditetom i poteškoćama u razvoju mogla su pronaći u Konjičkom klubu Ana od 2019. godine kada je Udruga dobila svoje prve konje. Udrugu za terapiju i aktivnosti pomoći konja danas ima više od 17 korisnika na tjednoj bazi te je jedina takva organizacija u Ličko-senjskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ubrzo se jedan od dva lipicanca razbolio te je Udruga ostala samo s jednim konjem za terapijsko jahanje. Jednostavno se pokazala potreba za još jednim konjem i Udruga je išla korak dalje i prijavila se za pomoć RTL pomaže djeci

Od Slavonije do Like

Nešto malo manje od 400 kilometara dalje, u slavonskim Sikirevcima gdje su lipicanci dika i ponos kraja, Anto Medvidović na obiteljskom imanju bavi se uzgojem konja. Zahvaljujući udruzi “RTL pomaže djeci” Konjički klub Ana je dobio novog gizdavog lipicanca koji je bio spreman uveseliti i pomoći ličkoj dječici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo smo bili malo skeptični. Odlučili su gospodina Medvidovića pitati za ponudu, međutim, ne znajući njegovu velikodušnost pred kraj 2021. godine je dovezao konja pod imenom Gonfi prije nego što je uopće izvršena uplata. Nešto malo više od tjedan dana kasnije, 7. siječnja, dovezao je još jednog konja i rekao da ga daruje u svoje ime", ispričao nam je Jure. 

Tako je senjski KK Ana dobio dva, kako Jure kaže, prekrasna lipicanca koja su bila potpuno prilagođena terapijskim potrebama djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Konjički klub Ana

Izvor: Konjički klub Ana

"Djeca su odmah prihvatila nove konje s kojima smo prezadovoljni. Konji su se odmah uklopili i nije ima trebalo dugo da se prilagode. Gospodin Anto je pokazao veliko srce", objašnjava Jure. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo je još jedna hrvatska priča pojedinca s velikim srcem koji je odlučio pomoći jer je prepoznao da je njegova pomoć i više nego potrebna. 

Terapijsko jahanje je još uvijek velika nepoznanica u Hrvatskoj, smatra Jure, a s njim se slaže i Anto. "Terapijsko jahanje kao pomoć djeci s poteškoćama je kod nas još uvijek u povojima. U svijetu je to jako razvijeno i ljudi već rade ozbiljan posao. Kod nas to ide preko klubova i sve je na nekoj dobrovoljnoj bazi", ističe Anto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj imamo desetak udruga koje se bave terapijskim jahanjem i koje okupljaju veliki broj korisnika, no to je sve još uvijek na volonterskoj razini te nije dovoljno regulirano i uređeno.

Budući da trenutno terapijsko jahanje ovisi o udrugama ulazak u sustav HZZO-a bi omogućio stabilnost korisnicima usluga jer ne bi ovisili o tome hoće li se neka od tih udruga ugasiti te bi tako djeca ostala bez terapije koja im je prijeko potrebna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kad god se ne uvede dodatna regulacija i financijska potpora, djeca iz Like i okolice imat će priliku rasti i razvijati se uz pomoć dva velikodušno poklonjena slavonska lipicanca.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo