Zadnja šansa za vidjeti ih / Veliko izumiranje u svijetu osjeti se i u Hrvatskoj. Posjetili smo mjesta gdje čuvaju zadnje pripadnike životinjskih vrsta

Ovi ljudi, osim na njihovu očuvanju, rade sve kako bi im se broj i povećao

1.10.2021.
7:35
VOYO logo

U SAD-u još su 23 životinjske vrste proglašene izumrlima, a ovaj negativni trend vidi se u cijelom svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Populacija nekih ugroženih životinja malo se popravila, no većinu se više nikad neće vidjeti. 

Posljednja linija otpora izumiranju pojedinih vrsta danas su zoološki vrtovi. Osim na njihovu očuvanju, rade sve kako bi im se broj i povećao. Matija Mlinarić za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog djelovanja čovjeka i klimatskih promjena, u divljini je sve manje lavova, bizona, deva i crvenih pandi. Mnoge vrste na rubu su izumiranja, a na očuvanju vrsta najviše rade zoološki vrtovi.  

Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Evo sad se nalazimo u nastambi oriksa, jedne vrste antilopa koje su nestale iz prirode, prisutne su tek u jednom nacionalnom parku. Njihova populacija održava se samo u zoološkim vrtovima, kako u svijetu, tako i kod nas."

U Hrvatskoj se u posljednjih nekoliko godina uspio povećati broj medvjeda, risova i vukova. No, i dalje ima životinja koje su toliko rijetke da će je većina ljudi vidjeti tek u zoološkom vrtu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija Starčević, edukatorica u Zoološkom vrtu grada Zagreba:

"Možemo vidjeti spomenutog bjeloglavog supa, čovječju ribicu, zanimljiv je i dinarski voluhar koji ima malu rasprostranjenost i o njemu se malo zna. Tu je zmija planinski žutokrug koje ima malo u prirodi, pa je proučavamo, i, recimo, možda najpopularniji kudravi neset ili dalmatinski pelikan, koji je izumro u Hrvatskoj. Te vrste u prirodi više nema."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stanje oko ugroženih životinja prate i u Zavodu za zaštitu okoliša i prirode.

Aljoša Duplić, ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa recimo one vrste koje su izumrle najnedavnije, da tako kažem, su primjerice tekunica i sljepaš, dva sisavca koja su nastanjivala istok Hrvatske. Isto tako imamo i nekoliko slatkovodnih riba, pioricu koja nastanjuje područje oko Cetine." 

Dugoročno gledano, prognoze nisu dobre. Očekuje se izumiranje sve većeg broja životinjskih vrsta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irma Popović Dujmović, voditeljica projekata u WWF Adria:

"Mi pratimo preko 20.000 vrsta i svi trendovi su negativni, u opadanju. Još uvijek kao čovječanstvo nismo došli do te razine, do tog trenutka da se dovoljno napravi da se krivulje podignu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjih nekoliko godina svijest o ovom problemu je narasla, ali još treba mnogo toga napraviti da bi se stvari promijenile na bolje.

Bellator Dublin
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo