borba za bolje uvjete /

Veliki prosvjed: 'Sada medicinska sestra, sutra Krankenschwester'; Kujundžić ih ponovno odbio

Izrazili su nezadovoljstvo Dodatkom II Kolektivnom ugovoru koji su nedavno potpisali zdravstveni sindikati i Vlada

3.10.2019.
11:35
VOYO logo
Image

Jedva hoda, ali došla im je dati podršku: Pogledajte što je ova umirovljenica poručila medicinskim sestrama

Image

Jedva hoda, ali došla im je dati podršku: Pogledajte što je ova umirovljenica poručila medicinskim sestrama

Više stotina medicinskih sestara i tehničara prosvjedovalo je u četvrtak na Markovom trgu zbog nezadovoljstva nedavno potpisanim dodatkom Kolektivnom ugovoru, zahtijevajući povećanje osnovice plaće za 25 posto.

Prosvjed medicinskih sestara i tehničara, u organizaciji Inicijative za boljitak hrvatskog sestrinstva, započeo je u 10 sati na Trgu bana Jelačića, odakle se više stotina prosvjednika zaputilo prema Markovu trgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazili su nezadovoljstvo Dodatkom II Kolektivnom ugovoru koji su nedavno potpisali zdravstveni sindikati i Vlada, prema kojem dodaci na plaće zaposlenima u zdravstvu rastu od 1. rujna sedam posto. Povećani su tada linearno dodaci na posebne uvjete rada za 3 posto te dodaci za odgovornost za 4 posto.

"Za medicinske sestre i tehničare to konkretno znači povećanje od 50 kuna", ustvrdili su iz inicijative u Facebook objavi najave prosvjeda gdje su istaknuli i svoje zahtjeve: povećanje osnovice plaće za 25 posto, vraćanje dodataka na godine radnog staža te zapošljavanje novih medicinskih sestara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sestre su stup zdravstva", "Za Agrokor milijarda, a sestrama karta za Irsku", "Ne ide mi se u Njemačku", "Radite li vi posao za troje, a dobijete samo jednu plaću?", "Imam 50, a moram raditi kao da mi je 25", "Mi smo s vama kada vam je najteže", neke su od poruka koje su medicinske sestre i tehničari istaknuli na svojim transparentima. 

Na Markovu se trgu jedna od inicijatorica prosvjeda Sanda Alić obratila okupljenima upozorivši na loše stanje u sustavu i radnim uvjetima medicinskih sestara.

"Sestre odlaze raditi izvan zemlje jer ste ih vi otjerali. Zato sada, mi koji smo ovdje, radimo za dvije osobe. Do kada? Na mnogim odjelima popodne i noću radi jedna sestra i skrbi za sve bolesnike. Na 24 trudnice u Petrovoj radi jedna sestra. To je najmanje 48 života za koje ona brine. Ugroženo je zdravlje", poručila je Alić.

Image
Foto: RTL

Alić je istaknula kako su ih ovih dana pokušali ušutkati, no ustvrdila je da je medicinskih sestara i tehničara u sustavu zdravstva najviše - 30 tisuća, te da neće dopustiti da o njihovoj sudbini odlučuje nekolicina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatorica prosvjeda Sandra Kolak istaknula je da medicinske sestre pošteno zarađuju svoju plaću.

"Tko će odgovarati kada se dogode propusti. Godinama pričaju da nas fali 12 tisuća. To pričaju komore, sindikati, sestrinske organizacije, ministar, a sve godine imamo zabranu zapošljavanja. Sada su otvorili natječaje pa kažu: Ljudi se ne javljaju. Pa tko će raditi kad u Njemačkoj dobiju triput veću plaću", poručila je Kolak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz inicijative su naveli kako Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara, koji je sudjelovao u nedavnim pregovorima s Vladom, nije podržao prosvjed, no kako im je podrška došla od Sindikata državnih i javnih službenika te Sindikata pravosudne policije.

Najavljeno je kako će se organizatorice prosvjeda u Hrvatskom saboru primiti saborski odbor za zdravstvo.

VEZANE VIJESTI

Kujundžić: Povećanje plaća medicinskih sestara za 25 posto nije moguće

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak, nakon što su medicinske sestre na Markovu trgu zatražile povećanje plaća za 25 posto, kako u ovom trenutku takvo povećanje nije moguće te ponovio da je Vlada u zadnje tri godine povećala plaće u zdravstvu za 18 posto. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za razumjeti je ljude koji žive od plaće, koji imaju kredite i djecu da im treba više novaca. Ova je Vlada, kada je riječ i o drugim djelatnostima, a posebice u zdravstvu, pokazala maksimalnu senzitivnost i u granicama mogućega u tri godine povećala plaće za 18 posto", rekao je Kujundžić novinarima ispred Banskih dvora.

Žalosnim je ocijenio što plaće u zdravstvu nisu i ranije povećavane, komentirajući to što su zahtjeve medicinskih sestara danas došli podržati "ministri koji su sjedili u bivšoj Vladi, kad su doktori, sestre i učitelji dobili nula posto".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kujundžić je poručio kako će Vlada, bude li prigode, opet povećati plaće u zdravstvu, kao što ih je uz izniman napor povećala za 18 posto.

"Vlada mora misliti i o pacijentima. Ako hoćemo liječiti pacijente, ako hoćemo operirati, davati lijekove, moramo za to osigurati novce. Dakle, u ovom trenutku Hrvatska više novaca nema", kazao je Kujundžić.

Image
Foto: RTL

https://www.rtl.hr/repository_images/admin/edit_entity/3874991/?target=/repository_images/admin/1/&layout=admin

https://www.rtl.hr/repository_images/admin/edit_entity/3874991/?target=/repository_images/admin/1/&layout=admin

Predsjednica Odbora za zdravstvo Strenja podržala medicinske sestre i tehničare

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja (Most) u četvrtak je podržala medicinske sestre i tehničare koji su prosvjedom na Markovu trgu tražili veće plaće, a najavila je da će se o problemima i položaju sestrinstva u zdravstvenom sustavu raspravljati na odboru.

 Strenja je na konferenciji za novinare u Saboru podsjetila da se o problemima medicinskih sestara u više navrata raspravljalo na saborskom odboru, s donesenim zaključcima koji nisu dali rezultate, a situaciju je ocijenila i dalje neizdrživom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Jedna od inicijatorica prosvjeda za boljitak hrvatskog sestrinstva Sanda Alić ponovila je da u toj inicijativi nisu zadovoljni potpisanim dodatkom Kolektivnom ugovoru prema kojem će, kako je kazala, plaće medicinskih sestara porasti za tek 45 kuna. Inicijativa zato traži povećanje osnovice plaće za 25 posto, vraćanje dodataka na godine radnog staža i zapošljavanje novih sestara.

 Alić je upozorila i na nedostatak 12 tisuća sestara u sustavu, krivo obračunavanje prekovremenog rada, ali i sve veće verbalno i fizičko nasilje nad medicinskim sestrama, zbog čega traže status službene osobe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Rekli su nam da novaca nema, ali mi znamo i vidimo da novaca ima, samo što se troši na krive stvari, a ne na zdravlje", ustvrdila je Alić.

 U inicijativi smatraju kako je postojanje Hrvatske komore medicinskih sestara nepotrebno jer, tvrde, medicinske sestre od nje nemaju nikakve koristi osim što moraju plaćati članarinu. "Tražit ćemo da se komora ukine i registar sestara prebaci u Ministarstvo zdravstva i tamo polažu stručni ispiti i izdaju licence za medicinske sestre", najavila je Alić.

 Podršku medicinskim sestrama i tehničarima pružio je i SDP-ov član Odbora za zdravstvo Željko Jovanović, koji također drži da novca za plaće ima, ali nema političke volje da se raspodijeli na pravedni način.

SDP i HSS u Saboru podržali prosvjed medicinskih sestara i tehničara

 Oprbeni saborski klubovi SDP-a i HSS-a dali su u četvrtak puno podršku medicinskim sestrama i tehničarima koji su ranije prosvjedovali na Markovom trgu zahtijevajući povećanje osnovice plaće za 25 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aposlutna podrška prosvjednicima, nadamo se da će uspjeti izboriti svoja prava, rekao je Željko Jovanović (SDP), navodeći da je stanje u zdravstvu loše, plaće male, pa zdravstveni radnici napuštaju Hrvatsku. 

Hrvatsko zdravstvo nikada nije raspolagalo s više novca, a istovremeno nikada nije bilo veće nezadovoljstvo, kako osoblja, tako i korisnika, a  i dugovi su nikad veći, ustvrdio je Jovanović pitajući se što ministar zdravstva Milan Kujundžić čini da bi spriječio kolaps sustava zdravstva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne čini ništa", odgovorio je i pozvao premijera Plenkovića da pod hitno osigura da zdravstvo ne kolabira pod teretom dugova i kadrovskih problema.  Ako se to dogodi, to više neće biti odgovornost minisitra Kujundžića, nego premijera, Bandićevih žetončića i svih koji podržavaju Vladu, poručio je u Hrvatskom saboru u vremenu rezerviranom za slobodno iznošenje stajališta.

"Može se i mora više", poručuje Davor Vlaović (HSS) ministru zdravstva i ostalim članovima Vlade, pozivajući se na primjer Rumunjske koja je svojim sestrama podigla plaće za više od 50 posto. 

Može se i mora više, ako ministar ne zna kako je red da prepusti mjesto onome tko zna i može, kaže Vlaović i poručuje: "Ako se moglo naći 4,5 milijarde kuna za brodogradnju, 250 milijuna za Croatia Airlines može i za 30 tisuća medicinskih sestara". 

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo