Veliki pomor ribe i rakova u rijeci Mirni

U srijedu je zaprimljena anonimna dojava da je u gornjem toku rijeke Mirne, kod Kamenih vrata, došlo do pomora ribe.

4.7.2012.
19:46
VOYO logo

Anonimnu dojavu da je petstotinjak metara nizvodno do Buzeta došlo do pomora mrena i riječnih rakova je Športsko ribolovno društvo "Mrena" dobilo u srijedu u 11 sati, piše Glas Istre.

"Bilo je uginuća ribe u Mirni, ali ne u ovakvoj količini i ne ovako velikih primjeraka. Procjenjuje se da je uginulo oko dvjesto kilograma ribe. Pojedini primjerci mrene teški su i do dva kilograma", izjavio je tajnik ŠRD "Mrene" Ferid Mačković, ribolovac sa 27-godišnjim stažem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mlađ preživjela

Ribolovci ne žele nagađati o uzrocima pomora već traže uzorkovanje vode, riba i riječnih rakova. Zanimljivo, sva mlađ od jednog do deset centimetara dužine preživjela je i pliva u vodi.

"Očito je da na tom dijelu riječnog korita postoji protok vode, a uzroci uginuća mogu biti razni. Svi oni koji imaju ispuste u rijeku Mirnu mogu biti uzročnik, a objektivno gledano to može biti i nedostatak kisika u vodi budući su jako visoke temperature i jako nizak vodostaj", rekao je Mačković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom poslijepodneva očevid je obavila krim policija Policijske postaje Buzet, a na teren je stigao i Aleksandar Kružić, voditelj Vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda Mirna-Dragonja sa sjedištem u Buzetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo