ZBOG PESTICIDA / Nekoliko vrsta sladoleda i voćnih jogurta povučeno s polica; Stručnjak: 'U čemu je stvar? U trećim zemljama'

Image
Foto: Shutterstock

Posljednja relevantna istraživanja zabilježila su 73 objave za potrošače, od čega se najviše njih odnosilo na incident s etilen oksidom

2.8.2021.
8:47
Shutterstock
VOYO logo

Svakim danom događa se novo povlačenje prehrambenih proizvoda s polica. Zbog pesticida koji je zabranjen u Europskoj uniji u trgovinama više se neće moći pronaći nekoliko vrsta sladoleda i voćnih jogurta. Razlog je prisutnost etilen oksida u jednom od aditiva.

"U čemu je stvar? U trećim zemljama. Također se ne koristi kao sastojak hrane, ali koriste ga kod čišćenja, dezinfekcije opreme u proizvodnji koja proizvodi u ovom slučaju taj aditiv", objašnjava stručnjak Tomislav Kiš za Dnevnik Nove TV.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROVJERITE JESTE LI IH KUPILI /

Ministarstvo poljoprivrede povlači popularne sladolede zbog pesticida

Image
PROVJERITE JESTE LI IH KUPILI /

Ministarstvo poljoprivrede povlači popularne sladolede zbog pesticida

Lančana reakcija

Posljednja relevantna istraživanja zabilježila su 73 objave za potrošače, od čega se najviše njih odnosilo na incident s etilen oksidom. Trend se nastavio i u ovoj godini kada je sporni pesticid pronađen u sjemenkama sezama.

"Nije stvar u tome da je često nego u tome da je riječ bila o jednom velikom proizvođaču koji je praktički opskrbljivao pola EU članica i kada su te velike količine jednom ušle, to je u roku par mjeseci samo krenula lančana reakcija", kazao je je Kiš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nerazumljivost sastojaka

Ako je netko i konzumirao sporne sladolede i jogurte, za zdravlje ne mora brinuti. Odgovornost proizvođača smisao je cijelog sustava. Iz udruge Potrošački forum upozoravaju da kupci najčešće ne razumiju popis sastojaka na deklaracijama.

"Nitko od nas ne može prepoznati što kupujemo i koji aditiv se nalazi u određenom proizvodu", napomenula je Tanja Popović Filipović iz Udruge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva poljoprivrede govore kako ne isključuju mogućnost povlačenja novih proizvoda u idućim danima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo