UHIĆEN ŠEF JANAFA: / Sumnja se da je uzeo 1,9 milijuna kuna mita! U aferu upleteni jedan HDZ-ov i jedan SDP-ov saborski zastupnik

Image
Foto: Pixsell

Radi se o zajedničkoj operaciji policije i USKOK-a kojom je obuhvaćeno desetak ljudi

17.9.2020.
9:28
Pixsell
VOYO logo
  • Uhićen šef Janafa Dragan Kovačević, pod sumnjom gradonačelnik Velike Gorice (HDZ) Dražen Barišić te saborski zastupnik SDP-a i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić
  • U Sabor je stigao zahtjev za skidanje imuniteta saborskim zastupnicima Draženu Barišiću (HDZ) i Vinku Grgiću (SDP)
  • Neslužbeno: Uhićene se tereti za pogodovanja u milijunskim poslovima
  • Neslužbeno: Šefa Janafa istražitelji sumnjiče da je primio 1,9 milijuna kuna mita od šefa tvrtke kojoj je Janaf dao posao vrijedan 40 milijuna kuna

Rano jutros krenula je velika policijska akcija u kojoj je uhićeno više osoba među kojima je i predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević. Pod sumnjom je i gradonačelnik Velike Gorice i saborski zastupnik HDZ-a Dražen Barišić te gradonačelnik Nove Gradiške i saborski zastupnik SDP-a Vinko Grgić.

Pretresi su u tijeku, pa je tako policija rano jutros upala u Kovačevićev stan te je na njegova vrata pokucala s nalogom za pretres, piše Jutarnji list. Također, policijski pretres je u tijeku i u Janafu, a oglasili su se i iz te kompanije kratkim priopćenjem. "U JANAF-u d.d. trenutačno su izvidi djelatnika policije i PNUSKOK-a te vas obavještavamo kako se u Društvu na svim lokacijama poslovanja održavaju redovite poslovne aktivnosti. Za sve detalje prethodno navedenog, molimo da se obratite nadležnim institucijama", priopćeno je iz Janafa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda je u medijima objavljena informacija kako je Barišić uhićen, što je prenio i Net.hr, on je to demantirao za Index. "Nisam priveden, ja sam u autu, vozim se prema Zagrebu", kazao je Barišić. Za N1 je Barišić kazao kako je Dragana Kovačevića "sreo možda jednom u životu" te kako nema "ni njegov broj telefona". Barišić također kaže kako "ne zna o čemu se radi"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivo Farčić, odvjetnik Dragana Kovačevića, kazao je kako se njegovog klijenta tereti za trgovanje utjecajem. "Počeo je jedan dosta opsežni postupak, izvidi su tajni pa ne mogu puno pričati, Kovačevič je formalno uhićen i stavlja mu se na teret trgovanje utjecajem", rekao je Farčić.

Image
Foto: Pixsell

Ivo Farčić, odvjetnik uhićenog Dragana Kovačevića

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

USKOK U AKCIJI OD JUTRA, PRETRESI NA VIŠE LOKACIJA: Reporteri obišli sva ključna mjesta

Image

USKOK U AKCIJI OD JUTRA, PRETRESI NA VIŠE LOKACIJA: Reporteri obišli sva ključna mjesta

Image
Foto: Pixsell

Ulaz u kojem se nalazi stan šefa Janafa, Dragan Kovačevića

Image
Foto: Pixsell

Skidanje imuniteta za dvojicu zastupnika

Barišić ima saborski imunitet, a istragom je navodno obuhvaćen i SDP-ov saborski zastupnik, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, piše Jutarnji list. U Sabor je stigao i zahtjev za skidanjem imuniteta za Barišića i Grgića. Predsjednik Mandatno-imunitetnog pobjerenstva Robert Jankovics je za 24sata rekao da je od DORH-a informiran kako će u Sabor stići zahtjev za skidanje imuniteta za dva zastupnika, ali trenutačno ti zahtjevu nisu stigli. Vjeruje kako će se sjednica održati danas oko 17 ili 18 sati.

Vinko Grgić je za 24sata kazao kako je iz medija doznao da DORH traži skidanje imuniteta za njega te tvrdi da ne zna o čemu se radi. "Nemam nikakvih poslovnih ni gradskih odnosa s Janafom. Grad Nova Gradiška niti ja osobno", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema neslužbenim informacijama kojima raspolaže Jutarnji, šefa Janafa i ostale se tereti za razna pogodovanja oko dodjele milijunskih poslova. Dragana Kovačevića tako istražitelji sumnjiče i za primanje mita. Navodno ga terete da je primio 1,9 milijuna kuna mita od šefa jedne tvrtke koja je od Janafa dobila posao vrijedan oko 40 milijuna kuna. Direktor te tvrtke je također uhićen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istragom je obuhvaćena i tvrtka Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada. Istražitelji sumnjaju da je upletena u namještanje poslova u Janafu, a s Janafom je u posljednje tri godine sklopila 16 ugovora, većinom samostalno, a manji dio s još nekim ponuditeljima.

Image
Foto: Pixsell

Pred sjedište Janafa stigle su novinarske ekipe

Pred sjedište Janafa stigle su novinarske ekipe

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Operacijom obuhvaćeno desetak ljudi

Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić Hini je potvrdila da je "rano jutros na području više policijskih uprava policija započela s uhićenjima više osoba". No, u policiji pritom nisu željeli govoriti o nikakvim imenima. "Radi se o osobama koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem koje policija provodi u koordinaciji s USKOK-om unatrag godinu dana, a radi se o djelima iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije", ističe Mandić.

Dodaje da će se tijekom dana na više mjesta provoditi pretrage na različitim lokacijama te da će više detalja biti poznato u kasnijoj fazi postupka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, policija je stigla i u prostorije Janafa. Prema informacijama Jutarnjeg, radi se o zajedničkoj akciji policije i USKOK-a kojom je obuhvaćeno desetak osoba. Navodno se radi o pogodovanju jednoj tvrtki da na javnim nadmetanjima dobije poslove od Janafa, piše spomenuti list.

Image
Foto: Pixsell

Kuća gradonačelnika Velike Gorice Barišića u Gradićima

Image
Foto: Pixsell

Velika Gorica: Djelatnici USKOK-a jutros ušli u prostorije VG Vodoopskrbe i gradske uprave

USKOK upao u gradske urede Velike Gorice

Rano jutros djelatnici USKOK-a ušli su u prostorije VG Vodoopskrbe i gradske uprave te zapečatili urede i provode izvide, doznaje VG danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još uvijek nije bilo uhićenja, a prema prvim informacijama, predmet izvida je projekt Aglomeracija Velike Gorice te se oduzimaju dokumenti vezani uz ovaj projekt, pišu.

Iz gradske uprave demantiraju da je gradonačelnik Gorice uhićen. "Budući je u nekim medijima objavljena informacija o uhićenju gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića, ovim putem službeno demantiramo navedenu informaciju", kazali su iz Gradske uprave Velike Gorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo