prekipjelo im je! / Velika Britanija i Francuska najavile obračun: 'Ovo mora prestati, uništit ćemo IS!'

Image
Foto: AP Images

Britanski ministar financija George Osborne prekjučer je kazao kako bi vlada mogla na glasanje staviti nove napade u Siriji te je istaknuo kako je odluka iz 2013. godine da se blokiraju zračni napadi bila jedna od najgorih ikada donesenih

7.9.2015.
16:30
AP Images
VOYO logo

Čini se kako Velika Britanija razmatra zračne napade na Islamsku državu u Siriji kako bi uništili teroriste koje prisiljavaju stotine tisuća izbjeglica da pobjegnu od domova u strahu za goli život.

Velik broj uglednih političara, vojnih lica i vjerskih lidera pozvali su na odlučnu reakciju protiv IS-a, kako bi stali teroristima na kraj, piše britanski Express.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski premijer David Cameron, ministar financija George Osborne, ministar obrane Michael Fallon i ministar vanjskih poslova Philip Hammond složili su se kako postoje jaki razlozi za akciju u Siriji kao i u susjednom Iraku.

Zračni napadi uz potporu Velike Britanije već se izvode u Iraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski ministar financija George Osborne prekjučer je kazao kako bi vlada mogla na glasanje staviti nove napade u Siriji te je istaknuo kako je odluka iz 2013. godine da se blokiraju zračni napadi bila jedna od najgorih ikada donesenih.

Image
Foto: AP Images

(Foto: AP)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja, premijer, ministar obrane i šef diplomacije uvjereni smo kako je kucnuo čas za tu odluku. Ako se borimo protiv IS-a na jednoj strani iračke granice, trebali bismo se boriti protiv njih i na sirijskoj strani", kazao je Osbourne.

Do novog uzleta u borbi protiv terorizma došlo je nakon što je lord Carey pozvao na vojno djelovanje u Siriji, ističući kako slanje humanitarne pomoći u izbjegličke kampove na Bliskom istoku nije dovoljno samo po sebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Potrebno je novo diplomatsko i vojno angažiranje kako bi se skršila dvojna prijetnja Islamske države i Al Kaide. Da ne bi bilo zabune - to može značiti i uvođenje zračnih napada, kao i druge vrste britanske vojne prisutnosti, a sve kako bi se stvorile sigurne enklave u Siriji", kazao je.

Careyja je podržao bivši britanski ministar obrane Liam Fox koji je istaknuo kako je politika napadanja Islamske države u Iraku, ali ne i u Siriji, apsurdna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako smo identificirali prijetnju našoj nacionalnoj sigurnosti, onda imamo obvezu obračunati se s njom. Vrijeme je da se djeluje na izvorištu problema", kazao je.

Francuska je također objavila kako od sutra na području Sirije započinje s izviđačkim letovima, koji bi omogućili informacije o uporištima Islamske države koja se trebaju bombardirati i uništiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo