ekskluzivno istraživanje / Većina građana ne podržava Vladu o kupnji INA-e: taj čin vide kao put prema privatizaciji HEP-a, čime bi Hrvatska ostala bez njega

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Što građani misle o otkupu MOL-ovog udjela u INA-i kroz prodaju udjela u HEP-u donosi ekskluzivna RTL anketa koju je za nas provela agencija Promocija plus

7.1.2017.
18:30
Borna Filic/PIXSELL
VOYO logo

Da se četvrtina dionica HEP-a proda i tim novcem otkupi MOL-ov dio INA-e uglavnom ili nikako ne podržava više od polovine ispitanika! Trećina takav model podržava, a ima i onih koji još nisu sigurni.

Image
jasan stav /

U Mostu nisu skloni ideji da se sedam posto dionica HEP-a prenese u braniteljski fond?

Image
jasan stav /

U Mostu nisu skloni ideji da se sedam posto dionica HEP-a prenese u braniteljski fond?

Što se tiče birača iz redova vladajućih stranaka, gotovo 56 posto HDZ-ovih birača je ZA, dok se MOST-ovi u još višem postotku PROTIVE tom modelu. Podržava ga samo četvrtina birača MOST-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

SDP-ovi birači očekivano se u velikom postotku, od 77 posto, protive prodaji HEP-a za kupnju INA-e, ali ima i dio onih koji su ZA.

Image

​Zanimljivo je da je gotovo 60 posto HNS-ovih birača protiv, a znamo da je predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, iako u oporbi, dao potporu ovoj Vladinoj inicijativi pod obrazloženjem da su oni prije dvije godine predlagali takav model. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto ispitanici misle da MOL-ov udjel u INI treba ili ne treba vratiti?

Oni koji su ZA najčešće navode da INA nije ni smjela biti prodana pa ovakav model vide kao ispravljanje pogreške - za 34 posto to je razlog potpore.

Image

​​Dio smatra da bi takav potez osigurao veću energetsku neovisnosti države, a petina INA-u smatra nacionalnim ponosom i zato tumače da mora biti u našim rukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto manje ih kao razloge navodi da je MOL loš partner koji zanemaruje INA-u, osobito rafinerije u Hrvatskoj, a dio smatra da bi se time završila stalna napetost između MOL-a i Vlade, odnosno Hrvatske i Mađarske zbog INA-e.

Što se tiče onih koji se protive otkupu udjela INA-e, najveći dio ispitanika vide to kao put da se privatizira i HEP; čime bi Hrvatska ostala i bez njega.

Image

Četvrtina ispitanika procjenjuje da se radi o političkoj odluci i populizmu, a ne racionalnoj ekonomskoj odluci. Ostali tumače da je INA u lošem stanju i da se takva kupnja ne isplati, a dio da će MOL svakako tražiti preveliku i nerealnu cijenu. Mali postotak INA-u vidi kao premalog igrača u globalnom svijetu i da je baš zato potreban strateški partner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su zanimljivi podataci, a još detalja iz ekskluzivnog RTL-ovog istraživanja donosimo već sutra u 18.30. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo