Vatrogasci u rafineriji ne žele gasiti jer nemaju opreme

'Nema šanse da izađem na intervenciju sve dok mi ne nabave opremu koju su mi dužni nabaviti.

15.9.2011.
14:13
VOYO logo

Naime, profesionalni vatrogasci koji rade za riječku tvrtku Protect, koji u INA-inoj rafineriji rade za Sinaco, tvrtku članicu INA grupe, kažu da im je 'glava u torbi' - jer nemaju osnovni alat za rad. "Shvatite – nemamo vatrogasna odijela, kacige ni rukavice. Nemamo osobnu zaštitnu opremu propisanu člankom 3. Pravilnika o tehničkim zahtjevima za zaštitnu i drugu osobnu opremu koju pripadnici vatrogasnih postrojbi koriste prilikom vatrogasne intervencije. Ali, lako za kršenje Pravilnika, naši su životi ugroženi jer koristimo dotrajalu i iznošenu, rokom upotrebe davno nevažeću opremu vatrogasaca Sinacoa i time neposredno ugrožavamo zdravlje i izlažemo se opasnostima koje mogu biti opasne po život... Vatrogasci Sinacoa uredno i redovito zadužuju novu osobnu zaštitnu opremu. U više navrata smo ukazali Protectu na ove probleme, ali bez rezultata", kažu ovi vatrogasci za Novi list.

Problem je što su oni zapravo kooperanti kooperanata i ne znaju kome se obratiti, jer opremu nisu dobili već sedam godina, a u staroj će, kažu, ako do požara dođe, planuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oblači odijelo na kojem nema patenta

"Pa zamislite interventnu situaciju, požar kao u sisačkoj rafineriji, da ja sa svojih 190 cm visine uskačem u odijelo skrojeno po mjeri čovjeka visokog 175 cm. Ne mogu stati u to odijelo, a i da mogu, ono me neće štititi od vatre, dima ni opasnih kemikalija jer mu je istekao rok", kaže jedan od vatrogasaca bez opreme.

Drugi se žali da često oblači odijelo bez patenta, pa bi morao gasiti praktički gol. U uprava Protecta nisu se očitovali na upite lista o ovom problemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201104230024006 arti-201105261014006 arti-201106010449006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo