Vatrogasci kamionima dolaze na Markov trg

Državna vlast dovodi u opasnost sigurnost građana, upozoravaju vatrogasci koji ovoga petka namjeravaju s 50 vatrogasnih kamiona doći Markov trg i ostati na njemu dok im se status ne riješi.

1.2.2010.
12:29
VOYO logo

Hrvatski vatrogasci ustali su protiv novog Zakona o radu u kojemu njihova profesija nije određena kao posebna služba te im je umjesto smjenskoga uvedeno osmosatno radno vrijeme, piše Novi list.

Predsjednik Sindikata vatrogasaca Hrvatske, Mladen Magdić, upozorava da državna vlast time direktno dovodi u opasnost sigurnost građana jer vatrogasci više neće moći gasiti požare sve dok plamte, već dok im traje radno vrijeme. A kada sat otkuca po zakonu bi trebali zatvoriti vodu i pustiti da sve ode u pepeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naši birokrati i državni tajnici po ministarstvima prepisivali su europske direktive kod izrade novog Zakona o radu no zaboravili su na sitnicu da postoje posebne službe i sve su nas strpali u isti koš sa tajnicama, prodavačima, ostalim radnicima. U cijeloj Europi posebne službe kao i u nas do sada rade u smjenama po 12, 24 sata. No, naši su uspjeli pogriješiti čak i u prepisivanju. Tako je određeno da smijemo raditi osam sati dnevno i imati najviše osam sati prekovremenog rada tjedno."

"Ovo je suludo. Ne znam druge riječi. Za realizaciju ovakvog načina rada treba zaposliti još 5.000 vatrogasaca što Vlada neće dopustiti. Reagirali smo, pisali, tražili, no na naša upozorenja ostali su gluhi, kazao je Magdić za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da su prošlog tjedna tražili sastanak sa premijerkom Jadrankom Kosor koja ima previše obaveza da bi za njih izdvojila dio vremena pa ih je prebacila na resorni MUP u kojemu danas imaju sastanak.

"U MUP-u ne očekujemo nikakvo rješenje problema jer ni do sada nisu reagirali, a na obećanja koja se ne ostvaruju više ne nasjedamo. Zahtijevamo rad vatrogasaca u turnusima kako rade i ostali vatrogasci u EU i radno-pravni status svih vatrogasaca primjeren poslu koji obavljamo. Također, tražimo da Vlada preusmjeri neiskorištena sredstva za neradni petak prema poslodavcima čiji su radnici i članovi DVD-ova. Neka se iz tog fonda poslodavcima namiri šteta koju imaju kada se ljudi odazivaju na intervencije kako ne bi dolazili su situaciju da dobivaju otkaze. Više ne odstupamo ni milimetra i ukoliko se ove nakaradne zakonske odredbe hitno ne izmjene dignut ćemo sve JVP-ove i DVD-ove i idemo na Markov trg. Prosvjedi su neminovni i već je dogovoreno da sa 50 kamiona i 1.000 vatrogasaca ovoga tjedna, u petak, idemo na Markov trg i nećemo se pomaknuti dok se naš status ne riješi pa ćemo ako treba na njemu dočekati i inauguraciju predsjednika Josipovića," poručio je Mladen Magdić u Novom listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo