poznato tko je isplaćuje / Vatrogasac koji je stradao od topovskog udara mogao bi dobiti odštetu do 250 tisuća kuna

Image
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Vatrogasac ima mnoga prava koja mu stoje na raspolaganju, a rok da ostvari ta svoja prava teče tri godine od štetnog događaja

15.10.2018.
22:34
Ivo Čagalj/PIXSELL
VOYO logo


Vatrogasac Tomislav Biuk koji je u Splitu tijekom derbija Hajduk-Dinamo zadobio teške tjelesne ozljede i ostao bez kažiprsta nakon što mu je bačeni topovski udar eksplodirao u ruci, izašao je iz bolnice i nalazi se na kućnoj njezi. Pitanje koje se o ovom slučaju poteže je hoće li Biuk tužiti Hajduk.

Odvjetnik Željko Jurić iz Zagreba, čiji se odvjetnički ured specijalizirao za odštete, kazao je za Slobodnu Dalmaciju da vatrogasac ima mnoga prava koja mu stoje na raspolaganju, a rok da ostvari ta svoja prava teče tri godine od štetnog događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prilikom uklanjanja pirotehničkih sredstava došlo je do teške tjelesne ozljede vatrogasca tj. do oštećenja ruke, navodno deformacija ruke, pa čak s gubitkom prsta, a spominje se i gluhoća, odnosno oštećenje sluha. S obzirom na navedene ozljede može se reći da je riječ o odšteti koja može varirati od minimalno 60.000 kuna, pa do 250.000 kuna, zavisno o teškoći i posljedicama ozljede", kazao je Jurić.

Odgovornost snosi Hajduk

S obzirom na potencijalnu naknadu štete, ako je riječ o teškim posljedicama, koje je Biuk zadobio, zbog kojih osoba neće moći u budućnosti obavljati djelatnost koju je do sada obavljala, te će biti prekvalificirana na poslove na kojima će ostvarivati manju zaradu, odvjetnik Jurić tvrdi da u obzir dolazi i doživotna renta s osnova smanjene zarade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jurić kaže da odgovornost za nastalu situaciju snosi organizator priredbe, tj. utakmice prema odredbi iz čl. 1081. ZOO-a, a to je nogometni klub Hajduk koji  je bio dužan osigurati utakmicu bez primjene pirotehničkih sredstava te nereda.

"Ja sam se u svojoj praksi vrlo rijetko susreo sa situacijom da netko ne traži odštetu za nagrđeni tjelesni izgled i smanjenu radnu sposobnost. U tim slučajevima tužbu podnose čak i otac i sin, supružnici, bliski rođaci. Kada se strada nema sentimenta prema nikome. Jedino ako stradali vatrogasac nije neka teška iznimka i ako toliko ne voli svoj klub, na čijoj je utakmici zahvaljujući nebrizi organizatora teško stradao", kazao je Jurić za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo