'Sretno, s nadom što manje štete!' / Vakula najavio naglu i žestoku promjenu: Obilna kiša, pljuskovi s grmljavinom, a moguće su pijavice i tuča

U subotu sunčanije i mirnije, uz nižu temperaturu, osobito ujutro

2.11.2023.
18:32
VOYO logo

Zbog nove brze i žestoke promjene vremena, za petak su stručnjaci DHMZ-a objavili mnogobrojna upozorenja na opasne vremenske pojave, od kojih neka i najvišeg - crvenog stupnja.

"Bit će vjetrovito, uz olujan vjetar ne samo na Jadranu, nego i ponegdje u unutrašnjosti, a zbog često obilne kiše, često u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom - ponegdje i olujnog nevremena - valja računati i na porast vodostaja. Moguća je i tuča, pijavice… U subotu kratkotrajno smirivanje pa u nedjelju nove neprilike. Sretno, s nadom što manje štete!", kratka je prognoza Zorana Vakule za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IZUZETNO OPASNO VRIJEME /

DHMZ izdao novo upozorenje: Označen crveni meteoalarm za tri regije

Image
IZUZETNO OPASNO VRIJEME /

DHMZ izdao novo upozorenje: Označen crveni meteoalarm za tri regije

Opasno na sjevernom Jadranu i u Dalmaciji

U noći i u petak ujutro na sjevernom Jadranu i u gorju ponovno će biti obilne kiše, ponegdje i olujnog nevremena, uz mogućnost tuče i pijavica. Danju promjenjivo i za studeni razmjerno toplo, uz mali hod temperature, ali uz često jak, osobito na moru i olujan jugozapadnjak, te još mjestimičnu kišu, osobito navečer.

I u Dalmaciji opasno vrijeme - posebno u petak prijepodne - i zbog prevladavajuće jakog i olujnog vjetra, najprije juga zatim većinom jugozapadnjaka, i zbog lokalno obilnih pljuskova s grmljavinom, nevremena… Poslijepodne više sunčanih sati, ali i dalje ne sasvim stabilno. Temperatura zraka uglavnom od 16 do 21 stupanj, prema večeri osjetno niža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za studeni toplo i na jugu Hrvatske, te također vjetrovito, uz more i jače valovito, pa i uzburkano. Obilniji pljuskovi s grmljavinom vjerojatno će biti najčešći između 9 i 13 sati.

Najnestabilnije u središnjoj Hrvatskoj

U središnjoj Hrvatskoj najnestabilnije, najvjetrovitije i najtoplije u noći i prijepodne. Poslijepodne sunčanije, ali i svježije, prema večeri i osjetno, uz mjestimice moguću novu kišu, osobito u Karlovačkoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u Slavoniji, Baranji i Srijemu upozorenja - i zbog vjetra i izraženijih pljuskova s grmljavinom, ponegdje možda i tučom. I pritom u noći i prijepodne razmjerno toplo, zatim osjetno svježije.

Prognoza za vikend i početak idućeg tjedna

U subotu sunčanije i mirnije, uz nižu temperaturu, osobito ujutro, kada je u unutrašnjosti moguća mjestimična magla. U nedjelju ponovno nestabilnije i oblačnije, uz čestu kišu, većinom u obliku pljuskova, koje može pratiti grmljavina, pa i nevrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već poslijepodne sa zapada razvedravanje, ali će i početkom novog tjedna biti promjenjivo, uz i dalje češću i obilniju kišu na Jadranu. Srećom za mnoge, bit će manje vjetrovito nego za vikend, osobito u nedjelju, tijekom koje će, kao i u petak, poplavljivanja riva biti i zbog često obilnih pljuskova s grmljavinom, prognoza je Zorana Vakule za vikend.

DHMZ izdao upozorenja

Prognostičari DHMZ-a izdali su za petak crveno upozorenje za riječko, kninsko i splitsko područje zbog grmljavinskog nevremena praćenog olujnim vjetrom i ponegdje moguće tuče, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite u četvrtak poslijepodne. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za dio Hrvatske za sutra je izdano narančasto upozorenje, zbog jakog vjetra te mjestimice obilne kiše i izraženih pljuskova praćenih grmljavinom.

Prema meteorološkim i hidrološkim prognozama DHMZ-a, kao i sličnih mjerodavnih službi susjednih zemalja, u četvrtak tijekom popodneva i večeri, kao i tijekom noći na petak doći će do pogoršanja vremena, koje će se zadržati i tijekom petka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveće oborine prilikom prolaska ove ciklone očekuju se na području riječke regije, kao i na području Gorskog kotara, gdje može pasti od 100 do 150 milimetara kiše. 

Na ostalom području Hrvatske očekuje se od 30 do 65 milimetara kiše, ali se lokalno očekuju i olujna nevremena uz jake pljuskove i umjerene oborine koje mogu prouzročiti bujične poplave, naročito na gradskim područjima vrlo opasne urbane poplave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velike količine oborina očekuju se također i na području susjedne Slovenije, gdje će prilikom prolaska ove ciklone (četvrtak popodne i večer te petak ujutro) pasti od 50 do 150 milimetara kiše.

Prognozirane količine oborina prvenstveno će prouzročiti brz i velik porast manjih bujičnih vodotoka, kao i odvodnih kanala unutar urbanih područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ravnateljstva civilne zaštite poručili su da Operativni centar prognoze DHMZ-a prosljeđuje putem županijskih centara 112 žurnim službama i lokalnim stožerima civilne zaštite, kako bi se na vrijeme osigurale sve potrebne mjere za moguću provedbu aktivne obrane od poplava u narednim danima.

POGLEDAJTE VIDEO: Stabilizacije vremena još uvijek nema: Čeka nas sunčano vrijeme, uz naoblaku i izraženim pljuskovima

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo